Počeo Samit lidera EU: Teme vladavina prava u Poljskoj, cijene energenata…

Preporučujemo

Lideri zemalja Evropske unije (EU) okupili su se u četvrtak u Briselu na dvodnevnom samitu kako bi razgovarali o brojnim temama, uključujući raspravu o vladavini prava između Poljske i EU-a te nagli rast cijena energije, javlja Anadolija.

Na dnevnom redu samita, koji se održava uz učešća šefova država ili vlada 27 zemalja članica EU-a, nalaze se epidemija koronavirusa (COVID-19), povećanje cijena energije, trgovina, vladavina prava, klima i migracije.

- -

Sastankom predsjedava predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, a prisustvuje i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Očekuje se da će važno mjesto na samitu uzeti rasprave koje su 8. oktobra započele o odluci poljskog Ustavnog suda da “nacionalni zakoni zemlje imaju prednost nad nekim zakonima EU-a” nastaviti i na samitu.

“Ne prihvatamo kontinuirano širenje ovlasti institucija EU”, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, odgovarajući na pitanja novinara prije početka samita.

Prije samita, Morawiecki je imao bilateralne razgovore sa svojim francuskim i njemačkim kolegama, Emmanuelom Macronom i Angelom Merkel, te je rekao da će tražiti rješenje za tekuće sporove oko vladavine prava, ali da se neće pokloniti “ucjenama i pritiscima”.

- -

– Poruka podrške i Mađarske –
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je stav Poljske ispravan i da u tom smislu nisu potrebne nikakve sankcije.

Tvrdeći da se rasprava vodi o ovlastima EU-a, a ne o vladavini prava EU-a, Orban je rekao: “Prioritet prava EU-a nije uključen u sporazum, tako da EU ima prioritet tamo gdje je nadležna. Pitanje je ovlasti.”

Orban je izjavio da je stvarna podjela unutar EU-a između zemalja sa zdravim razumom i onih koje to nemaju.

– Posljednji samit Merkel –
Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je vjerojatno posljednji put učestvuje na Samitu lidera EU-a, izjavila je da će danas na dnevnom redu biti rastuće cijene energenata i vladavina prava u Poljskoj.

“Moramo pronaći način da se nađemo na zajedničkom terenu”, kazala je Merkel, koja je u 16 godina koliko je bila na vlasti u Njemačkoj 107 puta učestvovala na samitu lidera EU.

Ursula von der Leyen, predsjednica Komisije EU-a, također je kazala kako će tri glavna pitanja tokom samita biti rasprava o vladavini prava s Poljskom, rast cijena energenata i migracije.

Von der Leyen je kazala da rade na tome da pomognu građanima i preduzećima da se nose s rastom cijena energije.

Podsjetivši da je Komisija najavila svoj paket mjera koje treba provesti u suočavanju s rastućim cijenama energije, von der Leyen je dodala: “Procijenit ćemo kako funkcionira tržište energije u cjelini.”

Naglasila je kako je njihova srednjoročna i dugoročna strategija velika ulaganja u čistu i obnovljivu energiju.

Kada je riječ o raspravama s Poljskom, von der Leyen je kazala: “Temeljno pitanje je nezavisnost poljskog pravosuđa. Ovo nije novo. Ovo je proces koji je u toku, ali je posljednjom odlukom Ustavnog suda dobio novu dimenziju. Stoga se veselim razgovorima s liderima.”

Von der Leyen je kazala da Bjelorusija provodi “hibridne napade” na granicama EU-a, te kazala: “Ničiji život ne bi trebao biti ugrožen iz političkih razloga. Stoga sam uvjerena da će Vijeće dati vrlo snažan i vrlo jedinstven odgovor na ovo ponašanje to treba zaustaviti.”

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...