Komšić nakon sastanka sa Escobarom: Rata neće biti, Dayton je bio i ostaje politika SAD-a

Preporučujemo

Rata neće biti, jasno je nakon sastanka poručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prenoseći stav Gabriela Escobara zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnog izaslanika predsjednika Joea Bidena.

– Ne znam šta će biti na susretu sa gospodinom Dodikom. Izričite poruke Escobara su da rata neće biti, Dayton je bio i ostaje politika SAD-a koje su i jedna od potpisnica Sporazuma i ništa se ne može desiti sa Daytonom mimo SAD-a. Ponašanje Srbije i Beograda je takvo da nisu zainteresovani za bilo kakvu vrstu konflikta. Regionalna inicijativa otvoreni Balkan je prihvatljiva, ocjena Escobara je da se ovo što se dešava u BiH je vještačka kriza – rekao je Komšić.

- -

Kako je kazao, na sastanku nije razgovarano o Izbornom zakonu, ali je zato govoreno o jačanju pravosuđa i borbi protiv korpucije i kriminala.

– SAD smatraju da je proširenje EU na zapadni Balkan imperativ ne samo za nas nego i za EU. Postoje različiti pristupi, ali SAD stoje iza toga da zapadni Balakan mora ući u jače procese integracije u EU – rekao je Komšić.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...