Skupštinska većina inicira opoziv načelnika općine Višegrad Mladena Đurevića

Preporučujemo

Skupštinska većina od 11 odbornika prvog radnog dana u novoj godini podnijet će inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika općine Višegrad Mladena Đurevića (SNSD).

U obrazloženju incijative koju su potpisali odbornici SDS-a, DNS-a, NiP-a, US-a, NDP-a, PDP-a i SNS-a navodi se između ostalog da se Đurević ponaša mimo zakona o lokalnoj samoupravi, budžetskom sistemu te općinskog statuta i poslovnika o radu skupštine.

- -

“Postoje činjenice koje neoborivo dokazuju da načelnik općine Višegrad Mladen Đurević ne obavlja svoju dužnost u skladu sa zakonskim propisima i Statutom općine Višegrad. On već godinu dana vrši opstrukciju i blokadu rada skupštine”, navodi se između ostalog u inicijativi.

Odbornici podsjećaju da Đurević, koji od početka mandata nije uspio obezbjediti skupštinsku većinu odbija bilo kakvu saradnju i prijeti da će podnijeti inicijativu za raspuštanje skupštine. Ističu kako ne izvršava obaveze propisane Zakonom o budžetskom sistemu RS-a koje se odnose na donošenje budžeta.

“Načelnik općine skupštini nije dostavio nacrt budžeta, iako je rok bio 15. novembar, niti je dao obrazloženje zbog čega to nije učinio. Istina je da je 18. novembra 2021.godine na ponovljenoj sjednici skupštine na kojoj je konstituisana, nezvanično pojedinim odbornicima uručio nacrt budžeta općine za 2022. godinu sa preporukama koje mu je dalo resorno ministarstvo. Međutim poslije toga nije nikada zvanično dostavio nacrt budžeta u dalju proceduru. Isto tako nije dostavio ni prijedlog odluke o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2022. godine”, navodi se između ostalog.

Odbornici tvrde kako Đurević nesavjesno i neodgovorno obavlja funkciju koja mu je povjerena od strane gradjana.

- -

“Njegovo ponašanje na sjednicama je mimo svih normi ponašanja i rada jednog načelnika opštine. Svjestan činjenice da nema podršku u skupštini, preduzimao je sve da opstruira njen rad zloupotrebljavajući svoju funkciju. Ali se pokazalo da ni nakon godinu dana nije uspio obezbjediti takvu podršku. Ovakvim njegovim ponašanjem najveću štetu trpili su građani Višegrada. Jedini način da se spriječe dalje posljedice ovakvog ponašanja i uspostavi normalan odnos zakonodavne i izvršne vlasti je njegov opoziv i izbor novog načelnika”, neveli su potpisnici inicijative.

Nakon što odbornici upute inicijativu predsjednik SO Višegrad Muamer Sofović (NiP) će u roku od 30 dana sazvati sjednicu, a ukoliko ova incijativa bude potvrđena ostaje rok od 30 dana da se provede referendum.

Najnovije

Od 1. maja počinje sa radom GRAS-ova autobuska linija Ilidža – Vrelo Bosne

GRAS je povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, koji se obilježava 1. i 2. maja, obavijestio korisnike o tome kako...