Aličković: Potezom koji je napravio Željko Komšić pokazana je državotvornost Bosne na najljepši način

Preporučujemo

Nihad Aličković, predstavnik AntiDayton pokreta oglasio se povodom toga što je danas u Vatikanu, na svojoj prvoj ovogodišnjoj audijenciji, Papa Franjo primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Njegovu objavu prenosimo u dijelovima:

- -

– Potezom koji je KONAČNO napravio jedan član Predsjedništva a koji je napravio danas Željko Komšić, pokazana je državotvornost Bosne na najljepši način.

Naime, Željko Komšić prilikom posjete danas, poklonio je Papi Franji ekskluzivno kožno izdanje knjige BOSANSKO KRALJEVSTVO.

Ova knjiga je djelo na koje je Bosna čekala 550 godina i jedno od najvažnijih i najljepših projekata naše Domovine.

Nažalost Domovina nije konkretno stala iza ovog perfektnog djela histografskog i faktografskog sadržaja koji je upakovan u bijelu kožu. Tako nešto se mora osjetiti u grudima.

- -

Da, istina ova knjiga košta 2400, KM i ova knjiga nije roman koji se može kupiti na trafici. Ovo je knjiga koja je ispunjena sadržajem NAJBOLJIH VRIJEDNOSTI NAŠE ZEMLJE i s tim automatski i sama jeste vrijedna jer nudi najljepše složeni sadržaj o Historiji Bosne od njenog spominjanja, Banovine pa dalje.

Ova knjiga je posebna i najljepši je ukras mnogih domaćinstava koja su je kupili putem mene kako u BiH tako i u Dijaspori. Mnogi su pričali kako je knjiga preskupa, ne shvatajući njenu vrijednost, ali ova knjiga nije mogla biti bezvrijedno urađena i omalovažena i jeftina.

Knjiga je ideja jednog velikog patriote koji je nekoliko godina uložio u ovaj poseban ručni rad koji je vrhunskog kvaliteta, Adnana Ćatovića. Direktor je Mladinske knjige u BiH i svoju poziciju iskoristio je da napravi jedno vrunsko djelo koje je zasigurno najveća posebnost od Kraljevine Bosne do danas.

Sloj sadržajnog dijela knjige, možemo zahvaliti Emiru O. Filipoviću koji je sa historijskog stanovišta uradio predobar posao i knjigu ispunio najperfektnijim faktima bosanske historije.

Na knjizi su radili i drugi, mnogi ljudi i omladina koje je izrađivala inicijale maksuz za knjigu, crteže koji se nalaze u njoj pa na dalje.

Žao mi je što institucije BiH nisu u puno većem obimu stale iza ove knjige jer ova knjiga vrijedi puno više od samog navedenog iznosa.

Iako je knjiga završena prije nekoliko godina i urađen tiraž od 500 komada, danas je ostalo još samo 30-tak izdanja koji se mogu nabaviti.

Ova knjiga nije za listanje, nije slikovnica, ova knjiga je za POSJEDOVANJE, i za edukovanje onih koji je budu čitali.

Aferim još jednom za Komšića za ovaj potez, jer bolji poklon se nije mogao odnijeti u Vatikan koji zasigurno jako dobro poznaje bosansku historiji, bosansku crkvu, bosanako kraljevstvo i kraljeve pa i sve ono što je u našoj dalekoj prošlosti.

Ovim poklonom, konačno je na adekvatan način stavljen državnički pečat Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Historiju Kraljevine Bosne koja je i više nego daleka, bogata i ima sta da ponudi! Ovim činom historija naše Domovine zaštićena je državnom institucijom Predsjedništva što se priželjkivalo već godinama.

Glavni tvorac ove knjige, Adnan Ćatović pored ove knjige koja je kupljena u svrhu poklona Papi Franji, poklonio je jedan primjerak zgradi Predsjedništva gdje će ostati zauvijek.

Davno sam jednom negdje napisao, da bi po meni ova knjiga morala biti element primopredaje najodgovornije stolice u zgradi Predsjedništva. –

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...