Britanski ministar obrane: Opskrbit ćemo Ukrajinu oružjem za obranu od Rusije

Preporučujemo

Velika Britanija će opskrbiti Ukrajinu novim paketom oružja kako bi joj pomogla povećati obrambene kapacitete dok je suočena s prijetećim ponašanjem Rusije, kazao je u ponedjeljak britanski ministar obrane Ben Wallace.

– Donijeli smo odluku o opskrbi Ukrajini lakim protuoklopnim obrambenim sustavima oružja – rekao je Wallace britanskim parlamentarcima.

- -

Wallace je pozvao svog ruskog kolegu da posjeti London u sljedećih nekoliko tjedana kako bi razgovarali o krizi.

– To nisu strateška oružja i nisu prijetnja Rusiji, već su za korištenje u samoobrani – dodao je.

U obraćanju britanskom parlamentu Wallace je rekao da su prvi sustavi već isporučeni u ponedjeljak i malen broj Britanaca uvježbat će u kratkom roku Ukrajince.

Wallace nije specificirao koliko je komada tog oružja poslano, ali je objasnio kakve je prirode.

- -

– To nije strateško oružje i nije prijetnja Rusiji. Ono se koristi u samoobrani.

Ti su sustavi “kratkog dometa… međutim (…) ako tenkovi uđu u Ukrajinu, izvedu invaziju, to će oružje biti dio samoobrane”, rekao je.

Wallace je kazao i da je pozvao ruskog kolegu po dužnosti Sergeja Šojgua da posjeti London idućih tjedana kako bi razgovarali o krizi o ne zna hoće li poziv biti prihvaćen.

– Trenutačni jaz velik je, ali nije nepremostiv. Još se nadam da će diplomacija prevladati. Izbor je na predsjedniku (Vladimiru) Putinu – rekao je.

Najnovije

Emir Suljagić i Munira Subašić će se obratiti u UN-u

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić otputovali su u New York. Oni će...