Ukrajina dobila britanske protivtenkovske projektile

Preporučujemo

Britanski protivtenkovski projektili dostavljeni su Ukrajini, a premijer Anatolij Petrenko se zahvalio uz obećanje da će biti upotrijebljeni samo u “odbrambene svrhe”, odnosno za zaštitu vojske i civila od “aktivnosti koje bi mogle dovesti do eskalacije”.

Ukrajinski mediji pišu da je riječ o isporuci sistema koji ispaljuju projektile s ramena, a koji su poznati pod imenom NLAW. Dizajnirani su za uništavanje borbenih tenkova i drugih oklopnih vozila, a zajednički su ih razvile Švedska i Velika Britanija.

- -

Ukrajina je u proteklim godinama postala još ovisnija o vojnoj pomoći Zapada. Prošle godine je Kijev dobio 30 protivtekovskih sistema Javelin od Washingtona.

Isporuka se dogodila u vrijeme kada zapadnjački lideri i zvaničlnici NATO-a tvrde da Rusija okuplja snage i vojnu opremu blizu granice s Ukrajinom s mogućnom namjerom da izvrši invaziju. Generalni sekretar NATO-a Jens Sotlenberg je optužio Moskvu za provođenje “neobjašnjenog i neopravdanog” gomilanja vojske i naoružanja. Rusija je odbacila navode o planiranju napada na susjednu zemlju.

Moskva je održala odvojene razgovore s predstavnicima SAD-a, NATO-a i OSCE-a prošle sedmice u pokušaju da ublaži tenzije i dobije garancije da vojni blok predvođen Amerikancima neće biti proširen prema istoku. Rusija smatra prijetnjom širenje zapadnjačkih snaga duž njene granice.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom u Ženevi u Švicarskoj, a sastanak je zakazan za petak. Tema će biti smirivanje tenzija.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...