Talibani pozivaju muslimanske zemlje da priznaju vladu u Afganistanu

Preporučujemo

Zvaničnik talibana i ujedno prvi čovjek Afganistana Mohammad Hassan Akhund pozvao je tokom svog govora sve muslimanske zemlje da budu prve koje će službeno priznati talibansku vladu koja je preuzela vlast u Afganistanu u augustu 2021. godine.

Od preuzimanja vlasti u Afganistanu, nijedna zemlja do sada nije priznala talibansku vlast u ovoj državi.

- -

Iako su talibani obećali nešto “liberalnije” stavove u odnosu na ranije period kada su vladali Afganistanom, izvještaji pokazuju kako su žene i dalje uglavnom isključene iz političkog života, a srednje škole za djevojčice ostale su zatvorene.

“Pozivam muslimanske zemlje da preuzmu vodstvo i da nas zvanično priznaju. Nakon toga, očekujem da ćemo moći još brže da se razvijamo”, rekao je Akhund na konferenciji u Kabulu.

On je također rekao kako od diplomata ne traži da priznaju zvaničnike, ali da zahtijeva od njih da priznaju vlast u Afganistanu i na taj način pomognu afganistanskom narodu.

“Ne želimo ničiju pomoć, naročito ne za zvaničnike. Međutim, priznanje želimo dobiti zbog naše javnosti. Talibani su ispunili sve neophodne uslove za vraćanje mira i sigurnosti u državi”, poručio je jedan od lidera talibanskog pokreta.

- -

Afganistan koji i dalje ovisi od međunarodne pomoći, suočava se s velikom ekonomskom i humanitarnom krizom. Brojni stanovnici izgubili su svoja radnja mjesta, a državni službenici mjesecima nisu plaćeni s obzirom da je njihovo finansiranje u potpunosti ovisilo od strane pomoći i donacija Sjedinjenih Američkih Država.

“Nacije širom svijeta se suočavaju s delikatnim zadatkom usmjeravanja pomoći Afganistanu, ali bez da pružaju potporu režimu”, ističe France 24.

Najnovije

Wizz Air povećao broj letova iz Tuzle: Hoće li doći do ponovnog otvaranja ukinutih linija?

Wizz Air je u ljetnom redu letenja povećao broj sedmičnih operacija na liniji Tuzla - Dortmund sa dvije na...