Britanija najavljuje širenja sankcija prema Rusiji: U Kremlju neće imati gdje da se sakriju

Preporučujemo

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss najavila je novi zakon kroz koji bi se trebala proširiti lista britanskih sankcija prema Rusiji u slučaju eventualne invazije ove države na Ukrajinu.

Prema trenutnom zakonu, Vlada Velike Britanije sankcije može uvesti samo onim osobama koje su direktno uključenja u dešavanja u Ukrajini.

- -

Međutim, prijedlog novog zakona ponudit će Londonu veće ovlasti prilikom sankcionisanja i omogućiti širenje liste na širi krug pojedinaca i preduzeća iz Rusije.

U izjavi u Donjem domu Parlamenta Velike Britanije, Truss je rekla da uvođenje novog zakona neće automatski značiti i uvođenja sankcija već da se s njim samo predviđaju dodatna ovlaštenja u slučaju bilo kakvog daljeg upada Rusije u Ukrajinu.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije također je naglasilo kako će nove mjere omogućiti Velikoj Britaniji da djeluju u skladu sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim saveznicima koji će također upotrijebiti sankcije protiv Ruske Federacije.

– Pobrinut ćemo se da oni koji dijele odgovornost za agresivnu i destabilizirajuću aktivnost Kremlja snose velike troškove. Njihova imovina u Velikoj Britaniji će biti ‘zamrznuta’. Nijedna britanska kompanija ili pojedinac neće poslovati s njima. Ako budu imali namjeru da uđu u Veliku Britaniju, bit će vraćeni. Svi oni u Kremlju i oko njega neće imati gdje da se sakriju – rekla je Truss.

- -

Truss je također naglasila kako sankcije propisane novim zakonom predstavljaju najteži režim sankcija Rusiji do sada te da predstavljaju najveću promjenu pristupa Velike Britanije prema Rusiji.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...