HNS određuje pravila: Konaković najavio završetak pregovora oko Izbornog zakona prije narednog zasjedanja

Preporučujemo

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković gostovao je u emisiji Dan uživo, na N1 televiziji, gdje je komentirao aktuelnu situaciju u BiH i izmjene Izbornog zakona BiH. On je naglasio kako akteri koji učestvuju u pregovorima imaju načelno usaglašene stavove vezane za definisane probleme, te da se slažu sa HDZ-om i HNS-om oko njihovog zahtjeva da izaberu predstavnika u Predsjedništvu BiH.

– HDZ i HNS traže pravo da kod ovog etičkog predstavljanja, da izaberu sebi predstavnika s čim se slaže najveći dio ove naše strane –  kazao je Konaković.

- -

Na pitanje zašto su pregovori  trajali tako kratko i da li je bilo pomaka, Konaković je kazao da je “bilo malog pomaka”.

– Definišemo suštinska pitanja, kako da se bira član Predsjedništva u kojima će hrvatski narod imati pravo da izabere svoga člana u Predsjedništvu, a da time ne povrijedi vrijednost glasa od nekih normalnih Evropskih standarda – kazao je Konaković.

Naglasio je i da je važan zahtjev sa “naše strane” (bošnjačke, op.a.) o redukciji nadležnosti Doma naroda.

– Besmisleno je da imamo dva Predstavnička doma, zapravo oba doma u kojima se jednako glasa o svim dokumentima. S druge strane objektivan je i strah hrvatskog naroda koji bez te vrste zaštite se boji da će biti preglasan u svim procesima, pa se i unutar tog pitanja traže neka rješenja. Dakle, znamo šta je problem. Neki modeli postoje ali ne zadovoljavaju jednu ili drugu stranu. Bližimo se kraju tih pregovora, a oni će vjerovatno do sjednice HNS-a biti završeni na jedan ili na drugi način– kazao je Konaković.

- -

Iznenađujuće je što se Konaković kao predsjednik jedne političke stranke referiše na nevladinu organizaciju poput HNS-a, te prema njoj prilagođava priču o Izbornom zakonu i izmjeni Ustava BiH, direktno stajući na stranu HNS-a i HDZ-a.

Radi ispravnog informisanja javnosti HNS je nevladina organizacija i njihove odluke nemaju težinu. HNS je formiran kako bi zatomio sav politički pluralizam, jer ga HDZ suštinski kontroliše.

Podsjećamo, prije nekoliko dana lider HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da je zasjedanje HNS-a planirano za 19. februar. Ostaje da vidimo da li će pregovori biti završiti kako Konaković kaže “do zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora”.

Najnovije

Emir Suljagić i Munira Subašić će se obratiti u UN-u

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić otputovali su u New York. Oni će...