Mijatović: Brojevi ne lažu, etnonacionalisti vladaju 25 godina sa podrškom 20 % građana BiH

Preporučujemo

Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) iznio je podatke o broju glasova koje su vladajuće stranke u našoj zemlji na proteklim izborima osvojile. Mijatović ističe kako “etnonacionalisti vladaju 25 godina sa podrškom 20 posto građana Bosne i Hercegovine”. Svoje tvrdnje je i obrazložio.
 

– Na poslednjim opštim izborima BiH je imala  3 355 429 birača, SNSD je osvojio 260 930 glasova, SDA je imala 252 058 glasova, a  za HDZ je glasalo 145 487 građana. Ukupno vladajuća koalicija 658 475 glasova ili nešto manje od 20% birača u BiH. Broj građana koji su glasali je bio 1 655 516, što znači da je vladajuća koalicija zbog male izlaznosti ostvarila rezultat od 40% sa kojim vlada cijelom zemljom – istakao je Mijatović.
 

- -

Tvrdi da je drugi razlog zašto isti vladaju postojeći izborni zakon. 
 

– Da je BiH jedna izborna jedinica nikad ne bi imali priliku da vladaju sa podrškom samo 20 % birača ove zemlje, a da na izbore izađe 70% birača nikad ne bi vladali ni u ovom postojećem nakaradnom sistemu. Da zaključim, značajna manjina vlada ovom zemljom već 25 godina, zbog nakaradnog izbornog sistema i zbog činjenice da im ne glasanjem to građani omogućuju. Ni ovo im nije dosta sad žele još gori izborni zakon kojim žele konačnu podelu zemlje i doživotnu vlast za svoje političke stranke. Treba nam izborni zakon kojim ćemo uvesti skeniranje glasačkih listića i video nadzor i kojim će se uvesti samo jedna izborna jedinica BiH, tada ćemo dobiti stvarnu vlast svih građana ove zemlje, a ne da nas vode ljudi koji nemaju legitimitet već im nakaradni sistem daje legitimitet – poručio je Mijatović. 
 

Svoj stav iznio je u vrijeme kada traju pregovori lidera i predstavnika bh. stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice, a koji su počeli prije tri dana u zgradi Delegacije Evropske unije.
 

Najnovije

Cameron: Velika Britanija glasat će za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da...