Visoka dužnosnica UN-a traži od Kine da preispita ujgursku politiku

Preporučujemo

Visoka dužnosnica UN-a za ljudska prava izrazila je zabrinutost kineskim dužnosnicima zbog utjecaja široke primjene mjera protiv terorizma i deradikalizacije na prava Ujgura i drugih pretežno muslimanskih grupa u kineskoj regiji Xinjiang.
Michelle Bachelet, koja je posjetila Xinjiang u okviru šestodnevnog putovanja u Kinu, rekla je da posjeta nije bila istraga, već prilika da se izrazi zabrinutost visokim kineskim čelnicima i otvori put redovnijim interakcijama za podršku Kini u ispunjavanju obaveza prema međunarodnom pravu.

– To mi pruža priliku da bolje razumijem situaciju u Kini, ali i vlastima u Kini da bolje razumiju naše zabrinutosti i potencijalno preispitaju politike za koje vjerujemo da bi mogle negativno uticati na ljudska prava – rekla je na videokonferenciji za novinare prije odlaska iz Kine.

- -

Bacheletine odmjerene riječi, iako se očekivaleo, vjerovatno se neće svidjeti aktivistima i vladama poput Sjedinjenih Američkih Država, koji su bili kritični prema njezinoj odluci da posjeti Xinjiang.

Kineska vladajuća Komunistička partija, koja je oštro odbacila sve izvještaje o kršenju ljudskih prava i genocidu u Xinjiangu, nije pokazala znake spremnosti za promjenu u izjavi datoj uoči posjete.

U izjavi pripisanoj potpredsjedniku ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxuu optužene su neke zapadne zemlje za izmišljanje senzacionalnih laži o Xinjiangu pod krinkom ljudskih prava. Rečeno je da je vlada usvojila zakonske mjere za borbu protiv nasilnog terorizma i donijela sigurnost, stabilnost i prosperitet regiji na sjeverozapadu Kine.

– Kineska strana istaknula je da se u Xinjiangu uopće ne radi o pitanju ljudskih prava, već se osnovno pitanje tiče očuvanja nacionalnog suvereniteta, sigurnosti i teritorijalnog integriteta – stoji u saopćenju.

- -

Agnes Callamar, glavna sekretarka Amnesty Internationala, rekla je da Bachelet trebla osuditi kršenje ljudskih prava u Xinjiangu, pozvati Kinu da oslobodi proizvoljno zatvorene ljude i okončati sistemske napade na etničke manjine u regiji.

– Posjeta visoke dužnosnice obilježile su prilike za fotografiranje s visokim državnim dužnosnicima i manipulacija njezinim izjavama od strane kineskih državnih medija, ostavljajući dojam da je ušla ravno u vrlo predvidljivu propagandnu vježbu kineske vlade – dodala je.

Bachelet, koja je prvi visoki dužnosnik UN-a za ljudska prava koji je posjetio Kinu u 17 godina, rekla je da je istaknula nedostatak nezavisnog sudskog nadzora nad sistemom logora za interniranje koji je zahvatio milion ili više Ujgura i drugih etničkih manjina, prema procjeni stručnjaka.

Kina, koja kampove opisuje kao centre za stručno osposobljavanje i obrazovanje za borbu protiv ekstremizma, tvrdi da su zatvoreni. Vlada nikada nije javno rekla koliko je ljudi prošlo kroz njih, javio je AP.

Najnovije

Cameron: Velika Britanija glasat će za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da...