- Advertisement -

Bivšem ukrajinskom predsjedniku zabranjen izlazak iz zemlje

Preporučujemo

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dvaput je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku tijela NATO saveza u Litvaniji, objavila je danas njegova parlamentarna frakcija.
Porošenko je zaustavljen dva puta na granici s Poljskom. On je putovao na parlamentarnu skupštinu NATO-a, savjetodavno međuparlamentarno tijelo tog saveza.

Ukrajinski mediji pišu kako Porošenko nije smio preći granicu zbog “tehničkih problema” s dozvolom za napuštanje zemlje.

“Porošenko je primio sve formalne dozvole za napustiti državu i bio je uključen u službenu delegaciju parlamenta Ukrajine za ovaj događaj”, saopćila je njegova parlamentarna frakcija Evropska solidarnost.

Porošenko je u Vilniusu trebao imati niz sastanaka, uključujući s predsjednikom Litvanije Gitanasom Nausedom. Trebao je učestvovati i na susretu Evropske narodne stranke u Rotterdamu.

Bivši predsjednik je u januaru pobijedio na sudu, čime mu je omogućeno da ostane na slobodi dok ga se istražuje za veleizdaju, u slučaju koji on naziva političkim progonom koji provode saveznici njegovog nasljednika Volodimira Zelenskog.

Porošenka se istražuje zbog navodne povezanosti s finansiranjem proruskih separatista na istoku države kroz ilegalnu prodaju ugljena 2014. i 2015. godine.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...