Gnojivo je zlato – kakve će biti posljedice poskupljenja mineralnih gnojiva

Preporučujemo

Zbog ruskog napada na Ukrajinu, svijet se suočava s nestašicom i rekordnim rastom cijena mineralnih gnojiva, ključnih hranjivih tvari za biljke koje hrane gotovo 8 milijardi Zemljana. Mnogi stoga već upozoravaju na nadolazeću glad. Kako se Slovenija priprema za izvanrednu situaciju, koja nema vlastitu proizvodnju mineralnih gnojiva i potpuno je ovisna o uvozu na ovom području?

 

- -

Ne samo da su Rusija i Ukrajina među najvažnijim svjetskim izvoznicima žitarica od kojeg su životno ovisne mnoge manje razvijene zemlje; prvenstveno Rusija u tome ima izuzetno važnu ulogu u proizvodnji mineralnih gnojiva od kojih je u velikoj mjeri ovisna proizvodnja hrane u drugim državama. Rusija evropskim zemljama osigurava približno četvrtinu ključnih hranjivih tvari za poljoprivredne kulture – dušika, kalija i fosfora.

Pored toga je cijena proizvodnje najvažnije hranjive tvari za biljke – dušika – neraskidivo povezana sa cijenom zemnog plina, a ona je zbog rusko-ukrajinske krize također na rekordno visokom nivou. Mnoge evropske fabrike umjetnih gnojiva su u prethodnim mjesecima morale obustaviti proizvodnju, jer im se zbog visokih cijena plina finansijski nije isplatila.

N1

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...