Putin prvi put napušta Rusiju od napada na Ukrajinu, posjećuje Tadžikistan

Preporučujemo

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin posjetiti će se Tadžikistan u utorak u prvom putovanju van granica Rusije nakon agresije na Ukrajinu. Informaciju je medijima saopćio glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

“Radni posjet predsjednika Putina zakazan je za sutra u Tadžikistanu,” rekao je Dmitrij Peskov u ponedjeljak o posjetu bivšoj sovjetskoj republici i savezniku Moskve.

- -

Putin će također posjetiti Turkmenistan u srijedu kako bi prisustvovao summitu zemalja koje izlaze na Kaspijsko more.

Njegov posljednji posjet inozemstvu bio je četvrtog i petog februara ove godine kada je otputovao u Kinu kako bi se sastao sa svojim kolegom Xi Jinpingom i prisustvovao ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Od tada predsjednik nije se usudio vani, čak ni kako bi se susreo s bliskim saveznikom bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Lukašenko je nekoliko puta posjetio Rusiju.

Tadžikistan, najsiromašnija od bivših sovjetskih republika, saveznik je Rusije i ekonomski uvelike ovisan o svom susjedu.

- -

Ipak, Putina su posjetili pojedini lideri svjetskih država, uključujući predsjednika Senegala, premijera Austrije i Izraela te član predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Hezbolah napao sjever Izraela

Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je danas gađao dva vojna položaja u sjevernom dijelu Izraela, kao odgovor na...