NATO u Madridu usvaja novu desetogodišnju strategiju

Preporučujemo

Obraćanjem medijima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i premijera Španije Pedroa Sáncheza u Madridu danas je otvoren NATO samit na kojem će biti usvojena nova desetogodišnja strategija tog vojno-političkog saveza.

Samit će u Madridu održava u godini kada se obilježava 40 godišnjica članstva Španije u Savezu, napomenuo je Stoltenberg ujedno naglašavajući predanost te zemlje ciljevima Saveza.

- -

Govoreći o novoj strategiji, naglasio je da će ona biti pečat za NATO u veoma opasnom i nepredvidivom svijetu. Najavio je da će se razgovarati o povećanju broja NATO vojnika, ali i ulaganju u opremu.

– Razgovarat ćemo i o paketu pomoći Ukrajini kojim namjeravamo ojačati odbranu zemlje jer je vrlo važno da nastavimo pružati pomoć budući da je Ukrajina sada suočena s brutalnošću kakvu Evropa nije vidjela od vremena Drugog svjetskog rata – kazao je šef NATO-a.

Izrazio je nadu da će se postići određeni napredak kada je u pitanju zahtjev Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, a bit će razgovora i o potrebi većeg ulaganja u odbrambene snage kako bi NATO bio jači.

Premijer Španije Pedro Sánchez naglasio je da je cilj samita vrlo jasan i on znači da se prenese poruka jedinstva među saveznicima, ali i izvan granica NATO-a, dodajući da se demokratske zemlje ujedinjuju u očuvanju temelja demokratije – slobode, ljudskih prava te političkog pluralizma.

- -

Za Španiju je, kaže, ovaj samit vrlo važan pije svega zbog činjenice jer će imati čast biti domaćin događaja na kojem će biti usvojena nova strategija NATO-a koja će definirati ciljeve NATO-a za narednih deset godina, a nosit će ime Madridska strategija.

Najavio je da će dio samita biti posvećen odobravanju zahtjeva za članstvo za dvije nove članice Finska i Švedska izražavajući nadu da će im članstvo, ako ne tokom ovog samita, biti odobreno u skorijoj budućnosti.

Najnovije

Prva primjena Inzkovog zakona: Vojin Pavlović optužen pred Sudom BiH za negiranje genocida

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića (rođ. 1976. godine u Bratuncu) za krivično djelo izazivanje...