Budžet je morao biti usvojen, na potezu su političari: Hoće li se odreći povećanja!?

Preporučujemo

Bh. javnost je šokirana jučerašnjom informacijom da su zastupnici u državnom Parlamentu sebi izglasali povećanje plata.

Takvu činjenicu imaju zahvaliti ministru finansija BIH Vjekoslavu Bevandi (HDZ) koji je “poštujući propise” kroz novi Budžet, osim povećanja plata za vojnike, policajce i druge državne službenike, “provukao” i značajno povećanje primanja sebi i kolegama političarima.

Da su kojim slučajem zastupnici glasali protiv, usvajanje Budžet bi bilo dodatno prolongirano pa bi na sebe navikli i gnjev hiljada državnih službenika koji opravdano već preko deset godina traže vraćanje plata na nivo iz 2008. godine. S druge strane, glasanjem su prouzrokovali gnjev šire bh. javnosti, što je također opravdan talas nezadovoljstva (pojačan izvještajima medija).

Oni koji na ovom drugom talasu sada pokušavaju ugraditi političke poene su oni koji su glasali protiv. No time su glasali i protiv povećanja plata vojnicim i policajcima. Interesantno, protiv su bili zastupnici SDP-a, stranke koje je upravo 2011. godine oštetila državne službenike smanjenjem njihovih plata i smanjenjem fiskalniog okvira države s ciljem slabljenja njenih institucija, a jačanja onih entitetskih.

 

 

Najnovije

Uskoro počinju radovi na rehabilitaciji najoštećenijeg dijela ulice Džemala Bijedića

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je Odluku o izboru izvođača radova na rehabilitaciji dijela ulice Džemala...