Tabuti ka Srebrenici polaze 8. jula iz Visokog: Spremno 49 posmrtnih ostataka žrtava

Preporučujemo

Tabuti s posmrtnim ostacima 49 do sada identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici krenut će iz Visokog 8. jula, odluka je Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić je rekao da su sve do sada predviđene aktivnosti u organizaciji obilježavanja završene i da može reći da je do ovoga trenutka sve spremno.

– Program ima više aktivnosti nego prethodnih godina i ukinuta su sva ograničenja iz prethodne dvije godine zbog koronavirusa. Vratili smo sve na staro – rekao je Fejzić.

Istakao je da je ove godine ponovo organizovan prevoz autobusima za sve koji žele biti u Potočarima 11. jula, a detaljne informacije o rasporedima će biti objavljene u medijima i službenim kanalima.

– Do sada je 49 porodica dalo saglasnost na ukop posmrtnih ostataka što ne znači da je to konačan broj. Imamo vremena prostora da se broj može promijenti – rekao je Fejzić.

Zbog Kurban-bajrama je prevoz posmrtnih ostataka iz Visokog do Potočara organizovan 8. umjesto, 9. jula. Kako najveći muslimanski praznik pada na drugi dan Marša mira, klanjanje bajram-namaza bit će organizovano kod osnovne škole u Liplju, a obred će predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Vjerski dio programa počinje u 4.30 sati.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u krugu Memorijalnog centra bit će održana konferencija “Heroina Srebrenice – Majčina marama”. Cilj konferencije je ukazati na jačinu majki i njihovu borbu od 1992. godine do danas.

– Prijavilo nam se skoro 5.000 žena iz cijelog svijeta. Pokušali smo da spojimo žene koje se bave ljudskim pravima, žene iz Haškog tribunala, političarke, analitičarke, historičarke, glumice, pjevačice… – rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Žepa i Srebrenica.

Dodala je da će naredne godine izložba biti održana i ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku.

– Dobili smo divne poruke uz marame i fotografije tih žena. Mislim da je pokazalo našu jačinu i nas majki iz Srebrenice koje se 27 godina borimo za istinu i pravdu – rekla je Subašić i dodala da je 580 majki umrlo, a da nije našlo posmrtne ostatke svojih članova porodice.

U okviru konferencije, koja će biti održana 10. jula u MC Potočari, bit će održano pet sesija.

Predsjednik Pododbora za organizaciju Marša mira Amir Kulaglić rekao je da pripreme teku prema planu i da su ove godine provođene intenzivne aktivnosti na uređenju trase Nezuk – Potočari.

– Do sada je prijavljeno 1.500 osoba, 30 grupa i oko 300 pojedinaca i 120 prijavljenih, što pojedinaca što grupa, na trasi Žepa – Potočari – rekao je Kulaglić.

Kao i ranijih godina, ove godine će biti organizovani ultramaratoni Vukovar – Potočari, Goražde – Potočari, biciklistički maraton Bihać – Potočari i motomaraton Sarajevo – Potočari.

Kulaglić očekuje da do 7. jula bude prijavljeno između četiri i pet hiljada učesnika Marša mira.

Najnovije

Tragedija kod Čitluka: Drvo palo na djevojčicu i usmrtilo je

Desetogodišnja djevojčica iz mjesta Vidovići kod Čitluka sinoć je, kako saznajemo, podlegla u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar nakon...