Nastavnici u srednjim školama žele povećanje plaća, jesu li mogući novi protesti

Preporučujemo

Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo početkom mjeseca augusta saopćio je da su pregovori sa Vladom Kantona Sarajevo u vezi s povećanjem plaća prosvjetnim radnicima u srednjem obrazovanju u zastoju.

Član pregovaračkog tima Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS Admir Šuvalić kaže da su pregovori i dalje u zastoju zbog toga što Sindikat i Vlada KS nemaju iste stavove po pitanju povećanja plaća.

- -

– Naše zahtjeve za povećanje plaća smo argumentovali. Nastavnicima u drugim kantonima u srednjim školama plaće su veće nego u Kantonu Sarajevo, što nikada do sada nije bio slučaj. Drugi razlog je taj što smatramo da su ogromne razlike između plaća nastavnika u srednjim školama i profesora na fakultetima. Potlačeni smo i imamo više nego duplo manje plaće – kazao je Šuvalić za Faktor.

Pozvao je Vladu KS da razmotri argumente Sindikata, te poveća svoju ponudu za povećanje plaća nastavnicima u srednjim školama.

Ukoliko dođe do toga da Vlada KS definitivno ne prihvati prijedlog Sindikata, Šuvalić ističe da će se okrenuti drugim vidovima sindikalne borbe u vidu protesta ili štrajka.

Natezanje Vlade KS i Sindikata dolazi pred početak školske godine, te svakako da bi istrajnost Vlade KS da povećanje plaća ograniči na sedam posto moglo stvoriti probleme već na početku školske godine.

Najnovije

Vučić o Rezoluciji o Srebrenici: Čeka nas negativan ishod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te poručio da u izmijenjenoj, finalnoj...