Žene u Afganistanu tražile svoja prava, talibani ih rastjerali pucnjevima u zrak

Preporučujemo

Talibanski borci rastjerali su desetine žena koje su demonstrirale u Kabulu, gotovo godinu dana nakon što je militantna grupa preuzela vlast.

Oko 40 žena marširalo je glavnim gradom Afganistana tražeći prava, prije nego što su talibani razbili skup pucajući u zrak.

- -

Borci su im oduzeli mobitele, zaustavivši jedan od prvih ženskih protesta u posljednjih nekoliko mjeseci. Otkako su talibani preuzeli vlast, prava žena su ozbiljno ograničena, navodi BBC.

Žene su uzvikivalei zahtjeve za “kruhom, radom i slobodom”, noseći transparent na kojem je pisalo “15. avgusta je crni dan” – referenca na dan kada su talibani zauzeli Kabul 2021. godine.

“Ovaj put nas nisu puno tukli. Ponašali su se drugačije od ranijih protesta. Pucali su u zrak. Iako se bojimo, izašli smo zagovarati prava djevojčica, kako bi talibani barem za njih otvorili škole”, rekla je jedna od učesnica skupa za BBC.

U godini dana otkako su se talibani vratili na vlast, izdali su različite naredbe kojima se ograničava sloboda žena – zabranjuju im većinu državnih poslova, srednje obrazovanje i putovanje više od 70 kilometara bez muškog skrbnika.

- -

U maju su militanti odredili da će afganistanske žene morati nositi islamski veo na licu prvi put nakon decenije. Ako se žena odbije povinovati, njeni muški skrbnici mogu biti poslani u zatvor na tri dana – iako se to ne provodi uvijek.

Najnovije

Emir Suljagić i Munira Subašić će se obratiti u UN-u

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić otputovali su u New York. Oni će...