Christian Schmidt danas u posjeti Goraždu, planiran niz sastanaka

Preporučujemo

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas će boraviti u posjeti Goraždu, gdje će se susresti sa gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem.

Kako nezvanično saznajemo planiran je i zajednički sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija kao i privrednicima, nakon čega bi se Schmidt trebao obratiti i medijima.

- -

Ovo je prva posjeta Goraždu od kada je Visoki predstavnik preuzeo mandat u našoj zemlji.

Nije poznato o čemu će Schmidt danas razgovarati sa gradonačelnikom Goražda, niti sa ostalim akterima sastanaka.

S druge strane Goražde je u fokusu javnosti zbog burnih reakcija koje su izazvale upravo najave Visokog predstavnika Christiana Schmidta koji je namjeravao nametnutiti cenzus od tri posto za delegate koji se biraju iz kantonalnih skupština u Dom naroda Federacije BiH, a Goražde bi u tom slučaju ostalo bez predstavnika u Domu naroda.

Schmidt je nedavno u intervju za Deutsche Welle izjavio da je ovo pitanje ostavio “na čekanju” jer cenzus od tri posto za izbor delegata u Dom naroda FBiH nije primjenjiv i da se zbog toga mora ići drugim putem, ali je tada skrenuo pažnju i na druge činjenice, poput one da u Goraždu od 25.000 stanovnika, živi 24 Hrvata.

Najnovije

Osobe izvan BiH pozivale muškarce iz Srebrenika na lažnu regrutaciju: Policija im je ušla u trag

Policija je ušla u trag osobama koje su putem društvene mreže Facebook pozivale na lažnu regrutaciju muškarace na području...