U Venecueli najezda džinovskih puževa, mogu prenijeti meningitis na ljude

Preporučujemo

Zapadni dio Venezuele suočava se sa najezdom divovskih afričkih puževa koji mogu prenijeti meningitis na ljude i predstavljaju štetu za usjeve.

Vjeruje se da je do najezde tih puževa došlo zbog nedavnih jakih padalina na tom području, upozorile su lokalne vlasti.

- -

Prve kolonije divovskog podsaharskog puža uočene su početkom studenog na obali jezera Marakaibo i okolici. Potom su se puževi pojavili i u drugim susjednim područjima.

Lokalne vlasti su navele da se na nekim mjestima pojavi dnevno od 350 do 400 puževa i dodale da je tijekom jedne dvosatne operacije prikupljanja pronađeno 437 puževa.

Upozorenja o puževima su postavljena na društvenim mrežama, a lokalne vlasti koordiniraju akcije prikupljanja tih životinja.

Taj puž cijenjen u industriji kozmetike, prisutan je u Venecueli od 1997. godine, a s najezdom su se stanovnici ove države već jednom suočili 2017. godine. Puževi se brzo razmnožavaju, a pored toga što su štetočine, mogu ugroziti i zdravlje ljudi jer su prijenosnici nekih bolesti kao što je meningitis.

- -

Vlasti američke savezne države Floride u srpnju su uputile upozorenje na moguću invaziju divovskih puževa koji mogu narasti i do dužine od 20 centimetara.

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...