Čavalić za Index.ba: Povezivanje Tuzle i Sarajeva kao dva najveća ekonomska centra u FBiH prioritetni projekat SBiH

Preporučujemo

Tuzlanski kanton bi konačno mogao biti deblokiran prema Sarajevu. Naime, nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH) na jučerašnjoj sjednici usvojio amandman kojim se izdvajaju finansijska sredstva za izradu idejnog projekta brze ceste Tuzla – Sarajevo, građani koji putuju prema i iz Tuzlanskog kantona, mogu se nadati da će putovati dosta brže i lagodnije.

Tuzla i Sarajevo su udaljeni više od 120 km i za taj put treba najmanje 2,5 sata vožnje jer je prosječna brzina 50 km na sat kroz brdsko planinski put i brojne crne tačke.

- -

Izgradnja brze ceste Tuzla – Sarajevo početak je saobraćajne deblokade Tuzlanskog kantona.

Za ovaj projekat, kako je odlučeno na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PFBiH  bit će izdvojeno 4,5 miliona KM iz federalnog budžeta. Prijedlog amandmana je u parlamentarnu proceduru uputio Admir Čavalić, šef Kluba zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

“Riječ je o amandmanu kojim se 4,5 miliona KM izdvaja za izradu idejnog projekta brze ceste Tuzla-Sarajevo. Ovo je prvi korak u realizaciji generacijskog projekta povezivanja Tuzle i Sarajeva kao dva najveća ekonomska centra u FBiH. Kao predstavnik SBiH maksimalno sam insistirao na ovom amandmanu jer smo upravo navedeno stavili kao prioritetni projekat u našem izbornom programu. Isto vrijedi za tunel Hranjen, zatim podrški kompaniji “Zrak” i slično. Vrijeme je da se stvari maksimalno konkretizuju, a to su demonstrirali jučerašnji usvojeni amandmani na budžet”, kazao je za Index.ba Čavalić.

Dodao je da je jučer usvojen je i zaključak koji je predložio ispred Kluba Stranke za BiH, a odnosi se na obavezu Vlade FBiH i nadležnih ministarstava da tokom 2023. godine rade na putnoj deblokadi Tuzle i Tuzlanskog kantona.

- -

 

 

 

 

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...