GSS Novi Grad Sarajevo otputovao u Tursku

Preporučujemo

Jutros je grupa od dvadeset pripadnika gorske službe spašavanja (GSS) Novi Grad koja djeluje u okviru  Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevi otputovala u Antakyu, zemljotresom najteže pogođeno područje republike Turske.
Pripadnici GSS-a Novi Grad Sarajevo su obučeni i certificirani od strane AFAD-a i IHH akademija za potrage i spašavanje urbanim sredinama u organizaciji Turske agencije za koordinaciju i saradnju TIKA.
Zajedno sa svojim kolegama iz AFAD-a koji su već u ugroženim područjima učestvovat će u akcijama potrage i spašavanja stanovništva.
Turska ambasada u Sarajevu i agencija TIKA pružaju svu neophodnu organizacijsku i logističku pdršku.

Načelnik Efendić kazao je novinarima kako GSS Novi Grad ima 20 pripadnika koji su obučeni za ove situacije, a obuku su prošli upravo kroz program koji je realizovao turski AFAD u saradnji s TIKA-om i IHH.

– Ispratili smo ih i oni su otišli u najpogođeniju tursku regiju tokom zemljotresa. Nadamo se da će biti od pomoći svojim kolegama s kojima su i prošli obuku, a koji se nalaze na terenu. Svi smo proteklih dana jako pogođeni onim što se desilo u Turskoj. Zaista se nadam da će bar djelimično naše ekipe pomoći. Volio bih da se ovo desilo ranije, ali zbog svih procedura koje kod nas postoje u ovakvim situacijama to je malo potrajalo – rekao je Efendić, napominjući da je organizacija vođena u sardanji s turskom ambasadom u BiH i agencijom TIKA.

- -

– Želim da budemo od koristi i pomognemo našim prijateljima u Turskoj u ovoj teškoj situaciji.

Koordinator TIKA-e Erdinc kazao je kako će 20 pripadnika GSS Novi Grad biti prebačeni najprije u Adanu, odakle će preći u Antakyu, u provinciji Hatay.

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...