Australski vojnik optužen za ubistvo 39 civila u Afganistanu, prijeti mu doživotni zatvor

Preporučujemo

Australski vojnik (41), koji je bio raspoređen u Afganistanu, optužen je za ratni zločin nad civilima. Četverogodišnja istraga otkrila je da su australske specijalne snage ubile 39 nenaoružanih civila i zatvorenika u zemlji.

Australske vlasti saopćile su u ponedjeljak da su uhapsile bivšeg vojnika zbog navodnog ubistva afganistanskih civila dok je tamo bio raspoređen u odbrambenim snagama te zemlje.

- -

Očekuje se da će 41-godišnji muškarac biti optužen na australskom sudu po jednoj tački za ratni zločin ubistva, za koju je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora, navodi se u saopćenju australijske federalne policije.

Četverogodišnja istraga 2020. godine otkrila je da su australske specijalne snage navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Afganistanu, a da su stariji komandosi navodno prisiljavali mlađe vojnike da ubijaju bespomoćne zarobljenike.

Slijedeći preporuke izvještaja, 19 sadašnjih i bivših pripadnika australske vojske je zatim upućeno specijalnom istražitelju da utvrdi postoji li dovoljno dokaza za krivično gonjenje.

Australija je bila dio međunarodnih snaga predvođenih NATO-om koje su obučavale afganistanske snage sigurnosti i borile se protiv talibana dvije decenije nakon što su snage koje podržava Zapad svrgnule talibane s vlasti 2001. godine.

- -

Više od 39.000 australijskih vojnika služilo je u Afganistanu, a 41 je ubijen.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...