Bećirović i Sattler se složili da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu

Preporučujemo

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ambasador Satler je na početku razgovora čestitao članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećiroviću na konkretnim aktivnostima s ciljem dinamiziranja rada Predsjedništva BiH i ubrzanja procesa evropskih integracija, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

- -

Bećirović je naglasio da se Bosna i Hercegovina jasno opredijelila za evropske i evroatlantske integracije, i da je potrebno intenzivirati aktivnosti na tom planu. On je istakao da je kandidatski status za članstvo Bosne i Hercegovine u EU obaveza svih nivoa vlasti, da ubrzaju korake u realizaciji preporučenih mjera.

Proces evropskih integracija zahtijeva sveobuhvatno prilagođavanje politika, institucionalnog okvira i pravnog sistema sa ciljem dostizanja evropskih standarda u svim oblastima.

Ambasador Sattler je naveo da je dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini snažan podstrek svim akterima na političkoj sceni da intenzivnije rade na realizaciji potrebnih reformi, a građanima ohrabrenje da je evropska perspektiva moguća.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović ocijenio je da reforme koje su potrebne na evropskom putu nisu samo tehnički uslovi za napredak, nego i instrumenti koji će građanima Bosne i Hercegovine omogućiti bolji život.

- -

Proces pravne harmonizacije i prihvatanja evropskih standarda podrazumijeva opsežne unutrašnje reforme koje će se povoljno odraziti na sve ekonomske i političke aspekte života građana Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora sagovornici su se složili da evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Bećirović je, između ostalog, rekao da uz zajednički pristup sa Evropskom unijom možemo graditi, ne samo evropsku, već i globalnu stabilnost i sigurnost.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...