Aktivisti postaju sve glasniji: Prekinut sastanak energetskog giganta, blokiran zračni saobraćaj

Preporučujemo

Nakon što su tokom vikenda aktivisti koji se bore protiv klimatskih promjena popeli se na fontanu di Trevi u Rimu i izlili razrijeđeni ugljen u vodi, protesti se danas nastavili u Londonu i Ženevi.

Demonstranti protiv klimatskih promjena pokušali su danas upasti na godišnji sastanak dioničara energetskog giganta Shell u Londonu.

- -

Osoblje obezbjeđenja zaštitilo je glavnog izvršnog direktora Shell-a (SHEL.L) Waela Sawana i upravni odbor kompanije. Predsjedavajući Shell-a Andrew Mackenzie nije bio u mogućnosti da započne godišnju skupštinu dioničara energetskog giganta sat vremena nakon zakazanog termina zbog klimatskih aktivista koji su pjevali i vikali prije nego što su ih jedan po jedan izveli iz sale.

U jednom trenutku, desetine osoblja obezbeđenja formirale su ljudski lanac na bini kako bi zaštitile rukovodioce i direktore od demonstranata koji trče prema njima i pokušavaju da se popnu na binu. Scene su podsjećale na prošlogodišnji Shellov sastanak dioničara koji je odgođen oko tri sata zbog sličnih, uzastopnih protesta.

“Idi dođavola, Shell, i nemoj se više vraćati. Neću stajati po strani dok Shell uništava ovu prekrasnu planetu”, pjevao je hor od desetak demonstranata, dok su ga gledali Sawan i predsjednik Andrew Mackenzie.

Shell se također suočava sa sve glasnijom manjinom institucionalnih dioničara koji kažu da se mora kretati brže u borbi protiv klimatskih promjena, dok nastoji da uravnoteži pritisak drugih investitora da ostvari profit od nafte i plina.

- -

Aktivisti u Ženevi nakratko prekinuli zračni saobraćaj u Ženevi

Aktivisti koji se bore protiv klimatskih promjena izašli su na dio uzletno-sletne staze u međunarodnoj zračnoj luci u Ženevi, zbog čega je lučka služba morala nakratko prekinuti zračni saobraćaj.

“Zbog ulaska osoba na stazu, zračni promet je odmah prekinut u ženevskoj zračnoj luci”, navodi lučka služba u objavi na Twitteru, dodajući da je nekoliko minuta poslije “postupno nastavljen počevši od 12:40 sati”.

Klimatski aktivisti su omeli izložbu poslovnih aviona koja se održavala nedaleko od piste. Stotinjak aktivista Greenpeacea, Stay Groundeda, Extinction Rebelliona, Scientist Rebelliona i drugih skupina klimatskog pokreta iz 17 zemalja omeli su najveći evropski prodajni salon privatnih aviona European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) u Ženevi, zatraživši zabranu privatnih zrakoplova, ističe se u priopćenju Greenpeacea.

Demonstranti su stavljali na avione naljepnice koje podsjećaju na poruke upozorenja s kutija cigareta kako bi ih “označili kao toksične predmete”, sa sloganima kao što su “privatni avioni uništavaju našu budućnost”, “ubijaju našu planetu” i “potiču nejednakost”, dodaje se u priopćenju.

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...