U Višegradu 3. juna kolektivna dženaza za osam bošnjačkih žrtava

Preporučujemo

Na mezarju Stražište u Višegradu 3. juna poslije podne-namaza će se klanjati kolektivna dženaza za osam žrtva iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Tog dana će nakon 31 godinu biti ukopani Jašarević (Mujo) Senad 1956-1992., Jašarević (Mujo) Hajdar 1964-1992., Mujezinović (Abdulah) Hana 1941-1992., Nuhanović (Hašim) Hasib 1954-1992., Ribac (Šaban) Osman 1930-1992., Omerović (Ćamil) Amir 1930-1992., Šabanija (Salko) Munevera 1970-1992. i Tvrtković (Asim) Asima 1952-1992.

- -

Istog dana će Udruženje porodica nestalih “Višegrad 92“ i Medžlis Islamske zajednice Višegrad obilježiti 31 godinu od stravičnih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih nad Bošnjacima Višegrada.

Zločinci su s namjerom ubijali Bošnjake Višegrada, jer je to bio jedini način da se stvori etnički čist srpski prostor u gradu koji je prije agresije bio multietnički grad. Planirano je da sa Ćuprije Mehmed-paše Sokolovića u Drinu budu bačene ruže u znak sjećanja na 3.000 ubijenih, od kojih se za polovinom još traga. Članovi porodica i delegacije posjetit će i objekte na Bikavcu i u Pionirskoj ulici koji su u junu pretvoreni u žive lomače.

Grad Višegrad je i grad živih lomača, gdje su bošnjački civili živi spaljivani. Haški tribunal je spaljivanje civila u Pionirskoj ulici i na Bikavcu okarakterisao kao najgore primjere nečovječnih postupaka jednog čovjeka prema drugom. Otvoreno je na desetine logora za Bošnjake, silovano na stotine žena i djevojaka.

Do danas je za izvršene zločine nad Bošnjacima na području Višegrada u periodu agresije pravosnažno presuđeno 19 zločinaca. Od tog broja, njih troje je osuđeno u Haškom tribunalu. Ukupno je presuđeno 246 godina zatvorske kazne, te jedna doživotna kazna zatvora, zločincu Milanu Lukiću.

Najnovije

Hiljade Palestinaca napušta Rafah nakon izraelskih prijetnji

Hiljade ljudi evakuiše se iz Rafaha, najjužnijeg grada Gaze, nekoliko sati nakon što je izraelska vojska poručila stanovnicima i...