Načelnik Efendić ugostio predstavnike Unije osoba i organizacije osoba sa invaliditetom FBiH

Preporučujemo

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić danas je ugostio predstavnike Unije osoba i organizacije osoba sa invaliditetom FBiH, predsjednika Unije Adnana Derviševića i člana Unije Edu Čelebića. Predstavnici Udruženja osoba sa invaliditetom u FBiH upoznali su načelnika sa problematikom koju oni imaju u svom djelovanju, odnosno sa onim sa čim se to osobe sa invaliditetom susreću u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Semir Efendić kazao je kako Općina Novi Grad Sarajevo prati rad udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju, te da nastoji pružati adekvatnu podršku osobama sa invaliditetom kroz različite projekte. Naveo je kako Općina kroz budžet izdvaja sredstva za izgradnju pristupnih rampi, lifotva i podiznih platformi kako bi stanovnicima koji imaju poteškoće u kretanju barem malo olakšali svakodnevni život. Istakao je da njihova problematika treba biti u fokusu javnosti, ne samo na lokalnom nivou, već i višim nivoima vlasti.

Edo Čelebić, član Unije osoba i organizacije osoba sa invaliditetom u FBiH kazao je kako je susret sa načelnikom Semirom Efendićem jedan dobar početak komuniciranja na zdravim osnovama sa međusobnim uvažavanjem. Istakao je da je ovaj susret izraz dobre buduće saradnje uz nadu obostrane koristi društvenoj zajednici.

,,Ovom prilikom izložili smo neke probleme i poteškoće sa kojima se suočavamo kao osobe sa invaliditetom i porodice djece sa poteškoćama u razvoju. Naišli smo na podršku, u smislu da je Općina Novi Grad Sarajevo spremna i raspoložena da učestvuje u svim onim projektima koji su od značaja za ovu populaciju, ali i kada je riječ o načelnikovovoj stranačkoj pripadnosti u smislu bilo kakvih zakonskih rješenja koja se tiču osoba sa invaliditetom, kao što je to u slučaju sa Zakonom o upotrebi znakovnog jezika koji je u proceduri u Parlamentu FBiH”, kazao je Čelebić.

Predsjednik Unije Adnan Dervišević istakao je da je Unija OSI i OOSI FBiH neformalna grupa organizacija, udruženja i pojedinaca sa invaliditetom, kao i onih bez invaliditeta koji svojim angažmanom daju doprinos boljem statusu i standardu OSI FBIH. Kazao je da Uniju osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH čini oko 50-ak organizacija osoba s invaliditetom i isto toliko pojedinaca aktivista u oblasti invalidnosti sa i bez invaliditeta sa područja Federacije Bosne i Hercegovine, nastala udruživanjem putem društvenih mreža, te prelaskom na rješenja problema na terenu.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...