Smajić: Država mora biti uknjižena kao titular imovine, može se otvoriti dijalog o korištenju iste, ali ne i o vlasništvu

Preporučujemo

Delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić na današnjoj sjednici zatražio je odgovor na pitanje od predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Kolegija Doma naroda BiH, da li Vijeće ministara BiH radi na zakonu o upravljanju državnom imovinom na osnovu presuda Ustavnog Suda BiH.

Podsjetio je da je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH uz podršku Vijeća za implementaciju mira (PIC) formirao ekspertsku radnu grupu koja razmatra ta pitanja, a na kraju je na parlamentu BiH da usvoji zakon.

- -

” S obzirom da možemo vidjeti iz medija da u proteklom periodu Visoki predstavnik u BiH okuplja eksperte da rješava pitanje državne imovine, eksperte za koje javnost ne zna stepen njihove kompetencija, stava sam da pitanje državne imovine trebamo rješavati mi u oba doma, Predstavničkom i Domu naroda PSBiH “, istakao je Smajić.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ) izjavila je da se prilikom izrade Zakona o upravljanju državnom imovinom moraju poštovati presude Ustavnog suda BiH.

“Ovo jeste složeno pitanje, ali odluke Ustavnog suda se moraju provoditi. Smatram da je ključ dijalog i pronalazak rješenja jer ovo uopće nije teško riješiti barem ne onako teško kako se to u politici predstavlja”, smatra Krišto.

Kako je zaključila, potrebno je utvrditi kriterije i donijeti zakon o raspolaganju državnom imovinom, izražavajući nadu da će svi preuzeti svoj dio odgovornosti u skladu s nadležnostima u tom kontekstu.

- -

Na konstataciju Krišto, Smajić je kazao kako se slaže sa predsjedavajućom Krišto da se odluke Ustavnog suda moraju provoditi, posebno imajući u vidu da je Ustavni sud potvrdio da imovina pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini.

“Pošto je država nadležna za svoju imovinu, i dalje ostaje nejasno zašto rad komisije koju je formirao OHR nije transparentan? Javnost ne zna sastav te komisije kao ni teme o kojima raspravljaju. Država je jedini regulator ovog pitanja i ona mora biti prvo uknjižena kao titular imovine, nakon čega se može otvoriti dijalog o korištenju iste, ali ne i o vlasništvu”, kazao je Smajić.

 

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...