Novalić i Đapo posjetili Udruženje Srce za djecu i Roditeljsku kuću

Preporučujemo

Danas Premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić i Ministrica okoliša i turizma FBiH, Edita Đapo, posjetili su Udruženje „Srce za djecu“ i Roditeljsku kuću.

Povod posjete je bio upoznavanje predstavnika Vlade FBiH sa dvogodišnjim radom Kuće i benefitima koje Roditeljska kuća pruža oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

- -

Kroz obilazak Kuće Premijer i Ministrica su imali priliku razgovarati i sa korisnicima Kuće, odnosno roditeljima djece koja se trenutno liječe na Hematoonkološkom odjeljenju te borave u Roditeljskoj kući. Premijer i Ministrica su pružili punu podršku roditeljima i njihovoj djeci. Također, kroz sami obilazak bili su oduševljeni interijerom i karakteristikama Kuće, te komforom i uslovima u kojima borave djeca oboljela od raka.

Od otvaranja Kuće Vlada FBiH je Udruženju uplatila oko 170.000 KM kroz razne grantove, te je Premijer rekao da ta podrška neće izostati ni u narednom periodu, jer je vrijednost Kuće neprocjenjiva i da je njen značaj ogroman, kako za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, tako i za cjelokupno bh.društvo. Obećao je da svakako njegova podrška neće izostati i da je on i dalje veliki prijatelj Udruženja, a i djece oboljele od raka i njihovih porodica.

Ministrica, Edita Đapo, je također iskazala svoju podršku i odala priznanje radu Udruženja i Roditeljske kuće.

Roditeljska kuća je svečano otvorena 26. aprila 2016. godine i od dana otvaranja njene pogodnosti je, potpuno besplatno, koristilo preko 100 porodica sa područja cijele Federacije BiH, a iskorištenost kuće je preko 80%, što je dokaz da je ova kuća od značaja za cjelokupnu društvenu zajednicu.

- -

-Kada je riječ o samom liječenju naše djece ohrabrujuće je što BiH uspješno prati evropsku statistiku izlječenja djece od raka, a ona iznosi oko 80%. Hematoonkološko odjeljenje Pedijatrijske klinike Jezero je referentni centar FBiH za liječenje svih vrsta maligniteta, u kojem je do sada izliječeno preko 1.000 djece.

Zbog kontinuirane podrške Vlade FBiH u izgradnji i funkcionisanju Roditeljske kuće, Udruženje se iskreno zahvaljuje smatrajući da vladine institucije i nevladin sektor trebaju da grade partnerski odnos, a sve sa ciljem rješavanja i unapređenja položaja naših korisnika, saopćeno je iz Udruženja Srce za djecu.

Najnovije

CIK naredne sedmice raspisuje Lokalne izbore 2024.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će, u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH, na sjednici koja će biti...