Pravilnik o uvjetima za posebne prostorije za pušenje do maja ove godine

Preporučujemo

Izrada pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje, u smislu izuzetaka od zabrane pušenja je u toku, te će prijedlog biti objavljen na internet stranici Federalnog ministarstva zdravstva, kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje, kazali su za Faktor iz ovog ministarstva.

Podsjećaju da je primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje počela 28. maja prošle godine, a njime je definisano da će federalni ministar zdravstva u roku od 12 mjeseci od početka primjene zakona donijeti provedbene propise kojima se regulišu uvjeti za posebne prostorije za pušenje.

- -

Krajnji rok za izradu pravilnika je maj 2024.

– Nakon obavljenih javnih konsultacija, pravilnik će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH, nakon čega će obaveze za pravne osobe u čijim objektima postoje izuzeća od zabrane pušenja (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona), biti da usklade svoj rad s odredbama navedenog pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu – pojasnili su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Zakon propisuje zabranu pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

Zabranjuje se upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe, što nadziru policijski službenici.

- -

Upotreba je zabranjena i u drugim javnim ustanovama, preduzećima i pravnim licima gdje se obavlja proizvodni proces, u zatvorenim objektima u kojima se održavaju kulturne, zabavne, sportske i druge manifestacije, priredbe i takmičenja, vrši snimanje i emitiranje, održavaju sjednice i drugi organizirani skupovi građana, osim u za to predviđenim prostorijama.

 

 

Najnovije

Trumpov najmlađi sin (18) bit će delegat na republikanskoj konvenciji

Najmlađi sin Donalda Trumpa, Barron Trump, bit će jedan od delegata koji će predstavljati Floridu na republikanskoj nacionalnoj konvenciji...