Ursula von der Leyen će pokušati izboriti se za drugi mandat kao predsjednica Evropske komisije

Preporučujemo

Ursula von der Leyen će u ponedjeljak na sastanku stranke Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Berlinu objaviti da se planira kandidirati za drugi mandat kao predsjednica Evropske komisije.

Čelnica najmoćnije institucije u Briselu, Ursula von der Leyen (65), proteklih je godinu dana oprezno čuvala svoje namjere, skrećući sva pitanja na tu temu.

- -

No, najava njene kandidature za sljedećih pet godina označit će prvi korak u četveromjesečnoj borbi za izbore koja bi mogla uključivati šire područje, a neki nagađaju da bi estonska premijerka Kaja Kallas mogla biti kandidat za tu dužnost.

Nakon što ju je odabere CDU, mora dobiti potporu druge dvije stranke unutar Evropske pučke stranke (EPP), skupine desnog centra u Evropskom parlamentu, koja također uključuje vladajuće stranke u Grčkoj, Irskoj, Litvi i Švedskoj.

Zatim mora pobijediti na izborima na Kongresu EPP-a u martu, koji će se održati u Bukureštu, prije nego što se suoči s posljednjom preprekom u junu, kada počinje prava trgovina oko najviših poslova u Bruxellesu.

Prema procesu Spitzenkandidaten, izbor predsjednika Evropske komisije povezan je s rezultatima izbora za Evropski parlament zakazanih za 6.-9. juna.

- -

Ali ono što će se dogoditi u junu odredit će postotak glasova koji EPP dobije nakon izbora. Godine 2019. EPP je osvojio većinu mjesta i mogao se očekivati da će njihov kandidat, Manfred Weber, biti imenovan na tu dužnost. Ali nije uspio izgraditi međustranačku podršku sa socijalistima, koji su bili drugi, ističući još jednog kandidata visokog profila, Fransa Timmermansa.

Razlaz je stvorio prostor za von der Leyen, koja je bila iznenađujući kandidat njemačke vlade.

“Zapamtite, niko nije čuo za nju 2019. i ona je od ministrice odbrane u Njemačkoj postala najmoćnija pozicija u Briselu u roku od nekoliko sedmica”, rekao je jedan diplomat, prisjećajući se da nije ni vodila kampanju za to mjesto.

U postizbornoj podjeli, vjerovatno će više pozornosti biti usmjereno na druge najviše položaje.

Uloga šefa diplomacije, koju sada obnaša Josep Borrell, može se zgrabiti, kao i šefa Evropskog vijeća, koji olakšava odnose između premijera i pregovaračkih pozicija, često u nezgodnim situacijama poput nedavne svađe s Mađarskom oko financiranja za Ukrajina.

Nakon izbora u junu, te će pozicije vjerovatno biti podijeljene između dvije druge velike političke grupacije, trenutno socijalista i demokrata (S&D) i liberalne Renew skupine zastupnika u Evropskom parlamentu.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...