Predsjednica Kosova tvrdi: Imamo dokaze da je Vučić naredio napad u Banjskoj

Preporučujemo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da imaju dokaze da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao i naredio napad u Banjskoj 24. septembra 2023. godine.

Ona je u intervjuu za arapsku televizuju Al Aan čak izjavila da su ovi “dokazi potvrđeni od strane brojnih saveznika i partnera” Prištine, ali i da je na zemljama NATO-a da odluče da li će i kada da ih objave.Osmani je zvanični Beograd optužila i da navodno “neprekidno trenira, naoružava i finansira terorističke grupe zarad potencijalnih napada”.

- -

Istakla je da je Kosovo potpuno posvećeno dijalogu, ali da, prema njenim riječima, Srbija nije.

“Srbija neće da prizna Kosovo i primijeni dogovorene sporazume. Time pokazuju da nisu za dijalog, a uz napad na Kosovo 24. septembra, ujedno su pokazali da su skloni nasilju, što je žalosno, jer je dijalog jedini put ka postizanju dugoročnog mira u našem regionu”, rekla je Osmani, prenosi Beta.

Iako Beograd kaže da neće priznati Kosovo, Osmani samouvjereno poručuje – “hoće jednog dana. Nadam se skorije, a ne kasnije. Nezavisnost Kosova je nepovratna stvarnost.”

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...