Avdić i Bajrović o Schmidtovim odlukama: HDZ-u ide Izborni zakon a Dodiku državna imovina

Preporučujemo

 

Ne prestaju stizati reakcije nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona koje se tiču integriteta izbornog procesa.

- -

O tome da li će ova odluka zaista onemogućiti izborne malverzacije ili zakomplikovati izborni proces kao i reakcijama koje najavljuju iz RS-a, večeras su u emisiji ‘7 plus’ Hayat TV-a govorili voditelj emisije ‘Istraga sedmice’ Avdo Avdić i potpredsjednik Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović.

-Puno je tu stvari koje su dobre, a ima i koji predstavljau opasnost. Ima i rupa koje bi mogle ostaviti prostora ovima koji ne priznaju izmjene Izbornog zakona. Ima odličnih stvari koje je Schmidt uradio, ali i propusta i političkih stvari koje će se pokazati u narednom periodu. Puno je ovlasti prebacio na CIK. CIK bi mogao biti politički organ vladajuće koalicije. Schmidt je svu izbornu moć dao CIK-u, a otvorio vratu SNSD-u i HDZ-u – kazao je Avdić.

Bajrović je istakao da je Schmidt morao reagovati kako bi spasio kredibilitet institucije koju predstavlja.

-Schmidt lično nije zadovoljan činjenicom da je morao reagovati na ovaj način. Dodik je satjeran uza zid u političkom smislu. Ima stvari koje su pozitivne, ali ukoliko CIK pređe u ruke Trojke, SNSD-A i HDZ-a, Schmidtove odluke će se pretvoriti u sušte suprotnosti. Dodik sutra ima press-konferenciju koja će pokazati da će politička kriza od Dejtona do danas dostići historijske razmjere. Nema odvajanja HDZ-a od SNSD-a. Plan je sljedeći – koristeći tu krizu u dogovoru s Schmidtom, HDZ-u će se morati dati Izborni zakon, a Dodiku državna imovina – kazao je Bajrović.

- -

Uprkos negodovanju, ni HDZ, ni vlasti u RS-u ne ističu konkretne zamjerke.

-Čović je pokušavao da riješi članove Predsjedništva BiH i sada je to razdvojeno. Dodikov problem je da ne smije priznati Schmidta čak ni kad bi RS odcijepio. On ima problem s negiranjem Schmidta, nema problem sa sadržajem odluke – istakao je Avdić.

Bajrović je dodao kako je Dodikov problem politički.

-Dodik ne može da prihvati to da Schmidt može donijeti zakon, on de facto priznaje Schmidtovu mogućnost da nameće odluke u RS-u – istakao je Bajrović.

Najnovije

Trumpov najmlađi sin (18) bit će delegat na republikanskoj konvenciji

Najmlađi sin Donalda Trumpa, Barron Trump, bit će jedan od delegata koji će predstavljati Floridu na republikanskoj nacionalnoj konvenciji...