Lažna uzbuna na Havajima o raketnom napadu: Čini se da je neko pritisnuo pogrešno dugme

Preporučujemo

Jučer ujutru na Havajima nije bilo isto kao i svako drugo. Naime, stanovnici i turisti su dobili SMS od Agencije za vanredne situacije – svi trebaju potražiti sklonište jer postoji opasnost od raketnog napada. Na kraju je pisalo – ovo nije vježba.

Još jedan od razloga za paniku bio je i jer je ova država najbliža Sjevernoj Koreli i time najizloženija za moguće napade, koje SAD sve češće dobivaju u posljednje vrijeme. Da je to zaista bila istina, stanovnici (njih oko 1,4 miliona) imali bi samo 20 minuta da se sklone – prije nego raketa udari njihov dom. Rečeno im je da je najbolje da ostanu u zatvorenim prostorima, skloništima dok ne bude sigurno.

- -

Za CNN, turisti i građani su rekli kako su svi bježali, neki su se sakrivali od straha ispod stolova, a neki su bježali u okolne zgrade.

CNN piše kako je Američko savezno povjerenstvo za komunikacije reklo kako pokreću istragu. Čini se da je bio problem – jer je neko od zaposlenika Agencije opritisnuo pogrešno dugme. Istraga će pokazati pravi razlog.

(Ines Sandžaktarević)

 

- -

 

Najnovije

Dodik sutra u Beogradu s Vučićem

Predsjednik RS-a Milorad Dodik sutra će u Beogradu obići pripremne radove na izgradnji kompleksa "Еkspo 2027", gdje će prisustvovati...