Obilježena 26. godišnjica od stradanja stanovnika Bojnika, Ahatovića i Dobroševića

Preporučujemo

U mjestu Sokolina, kod Ilijaša, danas je obilježena 26. godišnjica od ubistva 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji poginuli na brdu Ranovača.

Na spomen-obilježju u Sokolini cvijeće je položio pomoćnik ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osman Smajlović, a obilježavanju su prisustvovali i predstavnici općina Novi Grad i Ilijaš, boračkih udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, te veliki broj porodica stradalih, preživjeli borci i logoraši.

- -

Na današnji dan 1992. godine, snage agresora na BiH naredile su mještanima Bojnika, Dobroševića, Ahatovića koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji ih je navodno, trebao odvesti na razmjenu. Ali, tada je umjesto na razmjenu, 56 nenaoružanih logoraša odvezeno u Sokolinu, gdje je većina njih na najsvirepiji način ubijena.

Po dolasku u Sokolinu pripadnici agresora su naredili zarobljenicima da legnu ispod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama.

Iz ovog masakra, od 56 zarobljenih preživjelo ih je osam, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci užasnog žločina počinjenog u Sokolini.

- -

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, a i autobus u kojem su dovezeni i ubijeni još se nalazi na istom mjestu i svjedoči o nezapamćenom zločinu počinjenom nad nedužnima.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama ubijenim u masovnoj grobnici u selu Ravne i na brdu Ranovača, gdje je 2. juna 1992. poginulo 18 boraca Armije RBiH.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...