Prosječna plata na Sarajevskom aerodromu 1.700 KM, među pet i gubitaši VIK i Željeznice FBiH

Preporučujemo

Analiza o poslovanju javnih preduzeća, urađena na osnovu baze podataka koju je izradio Transparency international u BiH (TI BIH), pokazuje da su plate koje isplaćuju preduzeća u državnom vlasništvu značajno više nego plate u privredi, bez obzira što njihovo poslovanje nije na zavidnom nivou.

Na portalu Transparentno.ba javnosti su dostupni podaci o poslovanju preko 230 javnih preduzeća koja su u nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

- -

Na prvom mjestu po visini prosječne plate isplaćene u 2016. godini je Aerodrom Sarajevo sa 1.695 KM, a slijedi ga Spreča iz Tuzle sa 1.177 KM. Ova dva javna preduzeća poslovala su pozitivno i na kraju iste godine ostvarili dobit od 10 miliona, odnosno od 177 hiljada maraka.

U top pet javnih preduzeća sa najvišim prosječnim platama ulaze i gubitaši poput Vodovoda i kanalizacije Sarajevo i Željeznica FBiH.

Prosječna plata koju je sarajevsko preduzeće VIK isplaćivalo u 2016. iznosila je 1.134 KM, iako je na kraju te godine imalo gubitak od 15,9 miliona KM.

VIK slijedi trebinjski HET koji je 2016. godinu završio s tek 1,1 milion KM dobiti, a koji je isplaćivao prosječno 1.097 KM mjesečno po radniku.

- -

Željeznice FBiH su pete u BiH među javnim preduzećima sa najvišom prosječnom platom. Ovo preduzeće 2016. je radnicima isplaćivalo u prosjeku po 1.031 KM mjesečno, iako su istu godinu završili s gubitkom od 31,3 miliona maraka.

Iz TI navode da prikupljeni podaci pokazuju da, bez obzira na poslovanje, mnoga javna preduzeća i dalje povećavaju broj zaposlenih i izdatke za plate.

Prosječne plate zaposlenih u javnim preduzećima značajno su veće od plata u privredi i ni na koji način nisu povezane sa poslovnim rezultatima preduzeća.

 

Najnovije

Cameron: Velika Britanija glasat će za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da...