VIDEO Dr. Stevandić “oslobodio” Kotor Varoš od Bošnjaka i Hrvata, o ubistvu inspektora Šušnice šuti, ali zato sve zna o hodžama

Preporučujemo

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas u Banja Luci “da je skupštini podmetnuto da su se u njenim prostorijama okupljale paravojne formacije i da niko nikada u RS nije pozivao na nasilje”.

Konstatovao je da je fokus na Republici Srpskoj, a ne na “paravojnim formacijama i hodžama u Federaciji BiH koji pozivaju na nasilje i uništenje RS”.

- -

-Ljude iz Saveza za promjene, koji našoj skupštini podmeću ovakve stvari, to ne interesuje. Kod nas se koriste slike sa interneta nabildovanih mladića, a da nijedan čovjek nije prekršio zakon i pozivao na nasilje, istakao je Stevandić.

Sve ovo izrekao je onaj isti “mirotvorac” Stevandić koji je oslobađao Kotor Varoš od Bošnjaka i Hrvata, u uniformi, nenasilnim putem. Nerijetko je u medijima pravdao se da je u vrijeme rata bio na specijalizaciji, ali video snimak ga demantira.

Kako to doktor Stevandić čuje i vidi “federalne hodže” koje pozivaju na nasilje, a ne vidi po društvenim mrežama ispod slika svojih nabildanih mladića, kako se poziva na klanje i ubijanje? I ko iole ozbiljan u politici ili dobro informisana javnost, može povjerovati doktoru koji je do sada osam puta promijenio stranački dres, što samo po sebi mnogo toga govori o liku i (ne)djelu.

Umjesto da prizna kako je on omogućio nabildanim pripadnicma “Srbske časti” da uđu u salu NSRS, Stevandić prebacuje odgovornost u tuđu avliju.

- -

U maju 2015. godine Stevandić je napustio SDS i priklonio se Dodikovom SNSD-u, te postao njegov najglasniji strijelac (muški, jer Majkićku Markovićevu niko ne može nadmašiti)  najveći mrzitelj dojučerašnje stranke.

Stevandić je, prema onome što su mediji objavljivali i što se može pronaći u svjedočenjima na haškom i domaćim sudovima, komandovao Srpskim odbrambenim snagama (SOS), koje su Banja Lukom i Krajinom haračile i listom progonile bošnjački i hrvatski živalj, pljačkajući, paleći, dižući u vazduh, ubijajući…

Video, na kojem se vidi kako doktor Stevandić u junu 1992. godine “oslobađa” Kotor Varoš od Bošnjaka i Hrvata, govori više od hiljadu riječi.

Stoga bi doktoru bilo bolje da skine sa sebe tamne mrlje ratne prošlosti i razjasni napokon svoju ulogu u oslobađanju Kotor Varoši, ali i u ubistvo inspektora Miodraga Šušnice, nego što brani pripadnike “Srbske časti”.

Ubice navele Stevandića kao nalogodavca

U krivičnoj prijavi CJB Banja Luka, Višem javnom tužilaštvu Banja Luka,  od 30.04.1992, protiv nepoznatih izvršilaca ubistva Miodraga Šušnice stoji:

“Dana 10.04.1992. oko 20 sati trojica nepoznatih muškaraca su došli u gostionu Kajak, popili piće i otišli. Nakon desetak minuta ponovo su ušli u gostionu i jedan od njih je u ruci držao automatsku pušku, a jedan je prišao Šušnici Miodragu i pozvao ga da izađe  s njim ispred gostione, što je Miodrag i učinio. Za to vrijeme, dvojica muškaraca su izašli na druga vrata iz gostione i odmah po izlasku uperili oružje u Miodraga, jedan automatsku pušku, a drugi pištolj, te ispalili više hitaca koji su Miodraga pogodili u predjelu glave i grudnog koša. Od zadobijenih povreda Šušnica Miodrag je na putu do bolnice umro”.

Obdukcijom je utvrđeno da je Šušnica imao 17 prostrijelnih rana  u području glave, grudnog koša, trbuha i ekstremiteta.

Neven Laka, pripadnik nastavnog centra “Alfa” tadašnje Vojske Republike Srpske Krajine, priznao je 1993. ubistvo i rekao da su ih angažovali Nenad Stevandić, Pantelija Damjanović i Nenad Kajkut, navodno s ciljem da se “pohvata muslimanska mafija u Banjaluci”.

– Mi smo imali zadatak da po bilo koju cijenu razbijemo tu mafiju, bilo da ih pobijemo ili da ih pohvatamo, to jest lišimo slobode – rekao je tokom saslušanja Neven Laka.

Ubistvo je priznao i Vladimir Todić, koji je takođe kao nalogodavce naveo Nenada Stevandića i Panteliju Damjanovića. On je, kao i Laka, identično opisao događaje poslije ubistva, navodeći da su se tokom večeri u hotelu “Bosna” u centru Banjaluke našli sa Nenadom Stevandićem, koji im je rekao da su ubili pogrešnog čoveka. Naglasio je i da je Stevandić rekao da će iskonstruisati priču o “obračunu bandi”, a da će Šušničin pištolj baciti u dvorište džamije Ferhadije.

(Edina Latif)

Najnovije

Hezbolah napao sjever Izraela

Libanski pokret Hezbolah saopštio je da je danas gađao dva vojna položaja u sjevernom dijelu Izraela, kao odgovor na...