Dačić: Bakire, gotovo je s tim da je BiH unitarna država

Preporučujemo

Vicepremijer i šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Prvu televiziju je rekao da već deset godina zagovara ideju razgraničenja Srba i Albanaca, prenosi B92.

Taj pojam je u javni prostor nedavno unio ministar odbrane Aleksandar Vulin, a da je to stav i predsjednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića po prvi put smo javno čuli u četvrtak, iako i on tvrdi da je o tome govorio i ranije.

- -

Dačić je podržao takav Vučićev stav, a vrijedi podsjetiti da je on u prošlosti govorio o “podjeli Kosova”, dok je “razgraničenje” pominjao u julu i avgustu prošle godine.

– Promijenila se pozicija SAD, u smislu toga da su ranije smatrali da je pitanje Kosova riješeno i da mi imamo samo da priznamo Kosovo. Nova administracija je promijenila poziciju, otvoreni su da sagledaju sve prijedloge za neka kreativna i fleksibilna rješenja, to je ono što smo mi tražili. Želim da podsjetim da se ja za prijedlog koji je iznio Vučić zalažem već desetak godina, to je jedino moguće i brzo rješenje koje može da otkloni taj akutni problem. Da li će do tog rješenja doći ili ne, previše je rano govoriti o tome“, rekao je Dačić.

On je istakao da “smo vidjeli reakcije iz Prištine”, kao i da ako se “napravi kroki šta se dešava na međunarodnoj sceni može da se vidi da su SAD, Rusija, Francuska “i tako dalje” veoma raspoložene da se dođe do kompromisnog rješenja.

– Evropska unija modelira taj dijalog, a sa druge strane je Njemačka, koja kaže da ne treba mijenjati granice, ali mi kažemo da su prvo mijenjane granice Srbije… Ne možete tako da zatvorite Pandorinu kutiju i da kažete da se ništa nije desilo i da nema dalje. Situacija je takva da svi vide prištinsku stranu kao remetilački faktor koji odbija kompromis. Njihove izjave su ekstremne, ne približavaju nas trajnom rješenju, dodao je Dačić.

- -

Upitan da prokomentariše izjavu Bakira Izetbegovića da je on “Miloševićev učenik koji uzalud pokušava da povuče paralele između Kosova i Republike Srpske”, kaže da “Bakir voli da nastupa na takav način”.

– Ja nemam ništa protiv toga da svako iznese svoje mišljenje… Izbori su u BiH i svako tu gleda neku svoju političku filozofiju i marketing. Bakire, gotovo je sa tim da je BiH unitarna država, poštujte Republiku Srpsku i prava Hrvata, mi imamo interes da živimo u miru, naveo je Dačić.

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...