Protest roditelja djece s autizmom: Danas se mora donijeti rješenje!

Preporučujemo

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju jutros su se ponovo okupili ispred zgrade Vlade KS-a kako bi iskazali nezadovoljstvo činjenicom da njihova djeca ni danas nisu krenula u predškolsku ustanovu po programu EDUS-a.

Došli su kako bi napismeno dobili konačno rješenje, koje im se obećava nekoliko godina uzastopno, a od usmenih obećanja do sada se ispoštovalo vrlo malo. Zato će danas tražiti da se sazove vanredna sjednica Vlade i usvoje zaključci:

- -

1. Adekvatno i blagovremeno finansiranje osoblja koje unutar sistema radi direktno sa djecom po EDUS programu i uz EDUS superviziju do kraja kalendarske godine, prema već postojećim kalkulacijama, kao i budžetiranje punih plata za 2019.

2. Također se obavezuje da će svjetski priznatom ekspertu koji program vodi volonterski, dr. Nirvani Pištoljević, omogućiti nesmetan i neovisan rad te superviziju osoblja i upravljanje prema naučnim standardima, kao i naučno-istraživački rad, a sve u svrhu unapređenja obrazovnog sistema kroz povećanje stručnih kompetencija kadra.

3. Svoj djeci kojoj je nastavak EDUS programa u školskom uzrastu onemogućen jer su upućeni u redovne škole, obezbjediti asistente u nastavi.

– Organizacija EDUS sprovodi naučni program rada sa djecom s poteškoćama već od 2010. i pri tom je, svojim rezultatima, izazvala veliki interes kod roditelja, koji već više godina zaredom zahtijevaju zvaničnu podršku i sufinansiranje programa. Kako broj zainteresovanih porodica stalno raste i od 2016. prevazilazi već postojeće, ograničene kapacitete javnih ustanova, te zbog najboljeg interesa uključene djece, kao i činjenice da će ulaganje u predškolski uzrast značajno sniziti troškove rada s djecom u starijem uzrastu, neophodno je ovakav rad adekvatno i kontinuirano budžetirati, interresorno od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, Ministarstva zdravstva i Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, bilo u okviru postojeće ustanove (Centar Vladimir Nazor), kao zasebnu ustanovu, ili kroz javno-privatno partnerstvo sa EDUS-om, objasnila je Sanela Lindsay, predstavnica EDUS-a i majka dječaka s poteškoćama u razvoju.

- -

Izvor: Oslobođenje

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...