Ashdown: U BiH je sve gore, a EU sliježe ramenima

Preporučujemo

“U BiH je sve gore i gore, a Europska Unija samo sliježe ramenima. Izgubili smo snagu volje”, upozorio je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown.

Govoreći za britanski magazin Prospect Magazine, Ashdown je ukazao na nedostatak volje Zapada da riješi situaciju u BiH.

- -

“Užasi Afganistana i Iraka su oduzeli Zapadu svemoć i samopouzdanje u zaustavljanju loših događaja. I tako ostavljamo prostor unutar granica Europe u kojima Putin i Erdogan stvaraju nered koliko god žele. Kad bismo se htjeli vratiti ratu u Bosni, radili bismo to upravo na pravi način”, dodao je.

Ashdown dalje upozorava kako strane sile “sliježu ramenima” na trenutno stanje u BiH.

“Pokrenuli smo zemlju ka održivom miru. Od tada, cjelokupna situacija je skrenula suprotno. Niko nije zabrinut. Svi na neki način sliježu ramenima i kažu da će sve biti u redu. Ne mogu zamisliti bolji splet okolnosti koji vraća Bosnu u sukob. Ako neko vjeruje da mir može postojati u Europi dok se na Balkanu vodi rat, onda treba da uči iz historije”, zaključuje Ashdown.

Prema riječima bivšeg visokog predstavnika, potrebno je kreirati istu vrstu atlanske alijanse koja je postojala u prošlosti – gdje Washington i Europa surađuju.

- -

“Jedinstven plan, koji se fokusira na pojačanje državne funkcionalnosti”, kaže Ashdown i, kao rješenje, predlaže ukidanje financijske podrške, ali i sankcije, prenosi N1.

“Imamo više instrumenata za djelovanje u Bosni nego u bilo kojoj drugoj državi na svijetu”, dodao je bivši visoki predstavnik.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...