Neurointerventom procedurom hitne aneurizme spašen život pacijentici u KCUS

Preporučujemo

Na Klinici za radiologiju KCUS danas je urađena složena neurointerventna procedura aneurizme, zahvaljujući kojoj je spašen život pacijentici srednje životne dobi. U naredna dva dana na ovoj Klinci će, pod supervizijom prof.dr.Dimitrija Lovriča iz UKC Ljubljana (Slovenija), biti urađeno još 6   neurointerventnih procedura.

Šef Odjela za neurodijagnostiku na Klinici za radiologiju KCUS, mr.sci.dr. Deniz Bulja naglašava da saradnja sa prof.dr.Lovričem traje od decembra 2017.godine. U proteklih godinu dana urađeno je ukupno 40 neurointerventnih procedura, među kojima su arteriovenozne malformacije, duralne fistule, aneurizme, te stentiranje karotidnih arterija.

- -

 „U našem timu su dva radiologa, dva neurohirurga, inžinjeri medicinske radiologije, anesteziolozi i medicinske sestre. Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu u radu, opremi i stručnom usavršavanju imamo odličan tim koji je osposobljen za izuzetno složene neurointerventne procedure. Program nastavljamo i sutra, a ukupno ćemo  uraditi sedam procedura, od kojih je jedna i danas urađena, hitna i zahtjevna aneurizma.  Na programu su i 5  stentiranja karotidnih arterija i jedna spinalna angiografija. Stentiranjem karotidnih arterija spriječićemo mogući nastanak moždanih udara kod bolesnika. Spinalna angiografija je veoma rijetka, a ovo je drugi put da se radi u KCUS“ – izjavio je dr.Bulja.

Direktorica Dijagnostičke discipline KCUS, prof.dr.Sandra Vegar –Zubović ističe da loše životne navike, genetika i nedovoljna zdravstvena prosvijećenost građana dovode do potrebe za intervencijama ove vrste. Dodaje da KCUS svojim kapacitetima, stručnošću i multidisciplinarnim timom može odgovoriti na ovakve zahtjeve.

„Era je poštedne hirurgije, što znači da je u primjeni sve ono što pacijentu ne izaziva veliku bol, stres ili povećan rizik od komplikacija.  To su upravo ove interventne procedure koje i mi primjenjujemo u KCUS,

 kad god je to moguće. Procedure se rade vikendom, kako bi naši ljekari tokom radne sedmice bili na raspolaganju hospitaliziranim i vanjskim bolesnicima, te kako se ne bi remetio redovan rad“ – kazala je prof.dr.Vegar – Zubović.

- -

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da ova ustanova aktivno radi na formiranju i stručnom osposobljavanju multidisciplinarnih timova, koji će uspješno odgovoriti postojećim zahtjevima. Dodaje da se određene procedure tek uvode u rad u KCUS i BiH, te da je neophodna supervizija stručnjaka iz drugih zemalja, koji iza sebe imaju veliki broj uspješno izvedenih intervencija.

„Pratimo novine u svim oblastima medicine, te ih postepeno uvodimo i u KCUS. Uspješno sarađujemo sa eminentnim stručnjacima iz zemalja regiona i šire. Zahvaljujući ovoj saradnji i savremenoj opremi, na svim klinikama, imamo formirane timove osposobljene za izvođenje složenih intervencija, procedura i operativnih zahvata. Ljekari KCUS određeno vrijeme izvode procedure i različite zahvate pod supervizijom i tako se osposobljavaju. Očekujemo da uskoro počnu raditi  sasvim samostalno. Raduje nas da smo prepoznati kao odličan partner u razvoju zdravstva. Cilj nam je jačanje i unaprijeđenje zdravstva, na svim nivoima“ – izjavila je prof.dr.Izetbegović.

Najnovije

Bloka 7 TE Tuzla neće biti izgrađen: Hoće li poskupljenja struje biti sve češća

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raskinula je ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ugovor je potpisan...