Čović: Vjerojatno sam pretvoren u osobu koja mrzi muslimanski svijet

Preporučujemo

U Mostaru je završen sastanak kojom su prisustvovali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije predvođenje njihovim liderima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. Po okončanju sastanka je Čović poručio da je “u posljednjih godinu dana pretvoren u osobu koja mrzi muslimanski svijet”.

“Razgovarali smo o političkoj situaciji i implementaciji izbornih rezultata. Razgovarali smo na način da tražimo rješenja koja bi trebala osigurati dugo očekivanu implementaciju izbornih rezultata. Vrlo jasno sam kazao da je nastojanje Hrvatske dmeokratske zajednice izraženo kroz zajedničke stavove Hrvatskog narodnog sabora. Želimo razgovarati s bošnjačkim partnerima da vidimo evropsku perspektivu ovih prostora”, rekao je Čović i dodao:

“Prva točka reformske ili evropske agende treba biti Izborni Zakon”.

Kako je kazao neće se praviti koalicija radi “fotelja” i da će vlast biti formirana onda kada se potpiše “dokument”.

“Ja sam vjerojatno u zadnjih godinu dana pretvoren u jednu osobu koja mrzi muslimanski svijet, muslimanski narod, a svi koji me znaju znaju da su mi i braća i prijatelji i kumovi… To je produkt nečije politike”, kazao je Čović dodavši da je više puta za govornicom govorio da su njemu Bošnjaci braća i kumovi. “Nama treba čestit odnos između politika, naših, ali svakako između hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ja sam zadnji koji će napraviti štetu bilo kojem Bošnjaku”, poručio je Čović.

On je ukazao da će u narednom periodu razgovarati sa predstavnicima drugih stranaka, i da je Hrvatskoj demokratskoj zajednici svejedno ko je partner s bošnjačke strane.

Poručio je da treba izaći iz okvira rata, gdje “nas neko stalno uvlači”, te da će osigurati legitimno predstavljanje naroda.

“Ne treba se ponašati kao zadnje dvije godine. Nismo znali ko je kome partner, ko je većina”, zaključio je Čović.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...