Neurointerventom procedurom hitne aneurizme spašen život pacijentici u KCUS

Preporučujemo

Na Klinici za radiologiju KCUS danas je urađena složena neurointerventna procedura aneurizme, zahvaljujući kojoj je spašen život pacijentici srednje životne dobi. U naredna dva dana na ovoj Klinci će, pod supervizijom prof.dr.Dimitrija Lovriča iz UKC Ljubljana (Slovenija), biti urađeno još 6   neurointerventnih procedura.

Šef Odjela za neurodijagnostiku na Klinici za radiologiju KCUS, mr.sci.dr. Deniz Bulja naglašava da saradnja sa prof.dr.Lovričem traje od decembra 2017.godine. U proteklih godinu dana urađeno je ukupno 40 neurointerventnih procedura, među kojima su arteriovenozne malformacije, duralne fistule, aneurizme, te stentiranje karotidnih arterija.

 „U našem timu su dva radiologa, dva neurohirurga, inžinjeri medicinske radiologije, anesteziolozi i medicinske sestre. Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu u radu, opremi i stručnom usavršavanju imamo odličan tim koji je osposobljen za izuzetno složene neurointerventne procedure. Program nastavljamo i sutra, a ukupno ćemo  uraditi sedam procedura, od kojih je jedna i danas urađena, hitna i zahtjevna aneurizma.  Na programu su i 5  stentiranja karotidnih arterija i jedna spinalna angiografija. Stentiranjem karotidnih arterija spriječićemo mogući nastanak moždanih udara kod bolesnika. Spinalna angiografija je veoma rijetka, a ovo je drugi put da se radi u KCUS“ – izjavio je dr.Bulja.

Direktorica Dijagnostičke discipline KCUS, prof.dr.Sandra Vegar –Zubović ističe da loše životne navike, genetika i nedovoljna zdravstvena prosvijećenost građana dovode do potrebe za intervencijama ove vrste. Dodaje da KCUS svojim kapacitetima, stručnošću i multidisciplinarnim timom može odgovoriti na ovakve zahtjeve.

„Era je poštedne hirurgije, što znači da je u primjeni sve ono što pacijentu ne izaziva veliku bol, stres ili povećan rizik od komplikacija.  To su upravo ove interventne procedure koje i mi primjenjujemo u KCUS,

 kad god je to moguće. Procedure se rade vikendom, kako bi naši ljekari tokom radne sedmice bili na raspolaganju hospitaliziranim i vanjskim bolesnicima, te kako se ne bi remetio redovan rad“ – kazala je prof.dr.Vegar – Zubović.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da ova ustanova aktivno radi na formiranju i stručnom osposobljavanju multidisciplinarnih timova, koji će uspješno odgovoriti postojećim zahtjevima. Dodaje da se određene procedure tek uvode u rad u KCUS i BiH, te da je neophodna supervizija stručnjaka iz drugih zemalja, koji iza sebe imaju veliki broj uspješno izvedenih intervencija.

„Pratimo novine u svim oblastima medicine, te ih postepeno uvodimo i u KCUS. Uspješno sarađujemo sa eminentnim stručnjacima iz zemalja regiona i šire. Zahvaljujući ovoj saradnji i savremenoj opremi, na svim klinikama, imamo formirane timove osposobljene za izvođenje složenih intervencija, procedura i operativnih zahvata. Ljekari KCUS određeno vrijeme izvode procedure i različite zahvate pod supervizijom i tako se osposobljavaju. Očekujemo da uskoro počnu raditi  sasvim samostalno. Raduje nas da smo prepoznati kao odličan partner u razvoju zdravstva. Cilj nam je jačanje i unaprijeđenje zdravstva, na svim nivoima“ – izjavila je prof.dr.Izetbegović.

Najnovije

Obilne kišne padavine pogodile Olovo, poplavljene ulice

Jučerašnje i današnje padavine izazvale su probleme građanima Olova. Naime bujične vode napravile su brojne štete , stvorile nanose na...