Tužilaštvo BiH: Optuženi za krijumčarenje ilegalnih migranata sporazumno priznao krivicu

Preporučujemo

Predložena je kazna zatvora od 1 godine, novčana kazna od 1.000 KM, kao i prošireno oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 2.000 KM i predmeta korištenih u izvršenju krivičnog djela.

Optuženi Šćepan Dabović, rođen 1955. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, u prisustvu advokata, sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo krijumčarenja ljudi iz člana 189. KZ-a BiH. Optuženi je priznao da je 11. 03. 2017. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, motornim vozilom prevozio 8 osoba sa područja Kosova, koje nisu imale važeće i potrebne dokumente za ulazak u BiH, a koje su ranije ilegalno ušle sa područja Crne Gore na teritoriju Bosne i Hercegovine, u čemu je otkriven i spriječen od policijskih službenika na području Trebinja.

- -

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od 1 godine, novčana kazna u iznosu od 1.000 KM, kao i prošireno oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u različitim valutama, ukupnog iznosa od oko 2.000 KM. Predložena kazna je u skladu sa ulogom i odgovornošću optuženog i težini počinjenog krivičnog djela.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja, optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

Najnovije

Evo kakvo vrijeme možete očekivati za prvomajske praznike

Prema trenutnim prognoznim modelima, koji određuju vremenske prilike u narednim danima, krajem ove sedmice u Bosni i Hercegovini bit...