PYD/YPG/PKK su teroristi koji na rukama imaju krv najmanje 40.000 ljudi

Preporučujemo

Vijeće sigurnosti UN raspravljalo je o izvještaju generalnog sekretara Antonija Guterresa pod nazivom “Oružani sukobi i djeca”, u kojem je dokumentovano više od 24.000 slučajeva prekršaja, nasilja i seksualnog nasilja nad djecom, u više od 20 zemalja.

Zamjenik turskog ambasadora u UN-u Rauf Alp Denktas je, govoreći o izvještaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa pod nazivom “Oružani sukobi i djeca”, poručio kako Turska pozdravlja dokumentovanje zločina i prekršaja iza kojih stoji PKK-a, ali nikada neće podržati pokušaje u kontekstu davanja priznanja i legitimiteta terorističkoj grupi, javlja Anadolu Agency.

- -

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) raspravljalo je o izvještaju generalnog sekretara Antonija Guterresa pod nazivom “Oružani sukobi i djeca”, u kojem je dokumentovano više od 24.000 slučajeva prekršaja, nasilja i seksualnog nasilja nad djecom, u više od 20 zemalja.

Zamjenik turskog ambasadora u UN-u Rauf Alp Denktas kazao je kako su podaci iz izvjestaja krajnje zabrinjavajući.

Rekao je kako su djeca najviše pogođena krizom u Siriji, te podsjetio kako su u izvještaju uvršteni i dokazi o vršenju nasilja nad djecom koje provodi PYD/YPG, sirijsko krilo terorističke organizacije PKK-a.

“Turska pozdravlja dokumentovanje zločina i prekršaja iz kojih stoji PKK-a, ali nikada neće podržati pokušaje u kontekstu priznanja i legitimiteta terorističke grupe”, rekao je Denktas.

- -

“PYD/YPG bez ikakve sumnje koristi iste taktike kao i ISIS, Al-Kaida, Al-Nusra i druge terorističke organizacije koje djeluju u Siriji. Posljednji izvještaj generalnog sekretara otkriva užasno postupanje s djecom koja su bila pod kontrolom PKK-a”, kazao je Denktas, te dodao: “Turska pozdravlja dokumentovanje zločina i prekršaja iz kojih stoji PKK-a, ali nikada neće podržati pokušaje u kontekstu priznanja i legitimiteta terorističke grupe”.

Ukazao je i na podatke iz izvještaju koji potvrđuju i na značajan broj djece koju otimaju pripadnici YPG-a, te kako je PKK-a, prema pretpostavkama Turske, otela najmanje 700 djece.

“PYD/YPG/PKK-a je teroristička organizacija na čijim rukama se nalazi krv najmanje 40.000 ljudi. Stoga se prema njoj treba odnositi kao prema terorističkoj organizaciji, njeno postojanje i djelovanje ne može imati nikakvo opravdanje”, kazao je Denktas.

Izvještaj Ujedinjenih naroda (UN) pokazuje kako teroristička organizacija YPG/PKK-a pojedine škole u Siriji koristi za skladištenje municije, a na strani terorista se bore i brojna djeca.

Navodi se i kako je u 20 zemalja zahvaćenim ratovima i sukobima izvedeno više od hiljadu napada na škole i bolnice.

Zemlja u kojoj su mete često bile bolnice i škole je Sirija (225), a za većinu tih napada odgovorni su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i saveznici, dok su teroristi YPG/PKK-a izveli dva napada na školu.

Prošle godine u Siriji djecu u borbama najviše su koristili pripadnici YPG/PKK-a, koja koristi ime SDF. Od 806 evidentirane djece ratnika, njih 313 je regrutovano u redovima YPG/PKK-a.

Također, 40 posto djece ratnika u SDF-u čine djevojčice, među kojima je 20 njih mlađih od 15 godina. Ustanovljeno je da su mnoga djeca prošla vojnu obuku te da je 119 djevojčica boravilo na ratištima.

Najnovije

Vučić o Rezoluciji o Srebrenici: Čeka nas negativan ishod

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te poručio da u izmijenjenoj, finalnoj...