Ako volite da ekspermentišete sa hranom, želite da probate nešto novo i nesvakidašnje, donosimo vam neobičan recept za pripremu piletine pečene u lubenici.
Recept:
- -
- Presjecite doljni dio lubenice, kako bi stajala stabilno, a zatim je prepolovite otprilike nešto iznad polovine,
- Potom kašikom izvadite unutrašnjost,
- Očistite pile pa ga začinite,
- U piletinu stavite limun,
- Unutar pileta stavite kašiku sojinog sosa, pa sojinim sosom premažite pile,
- Pile stavite u lubenicu i poklopite odrezanim dijelom lubenice,
- Štapićima za ražnjiće učvrstite poklopac lubenice pa je stavite u rernu na pečenje
Sve stavite u rernu zagrijanu na 200°C i pecite dva sata. Nakon dva sata, temperaturu smanjite na 150°C i pecite još tri sata. Kada je gotovo, iz lubenice izvadite piletinu.
Potom, odvadite tri kutlače tečnosti iz lubenice i stavite tečnost u lonac. Kad prokuha dodajte malo putera i mješajte dok se ne otopi – dobićete sos koji možete preliti po piletini.
U videu pogledajte cijeli postupak.