Jeziv prizor u Nacionalnom parku Sutjeska, moli se za pomoć

Preporučujemo

Klizište se pojavilo u Nacionalnom parku Sutjeska, a udaljeno je svega 15 metara od kosturnice heroja Sutjeske.

“Potrebna nam je sva moguća pomoć.Prizor je jeziv, klizište je svega 15-ak metara od kosturnice heroja Sutjeske. Tri hiljade tri stotine heroja sa Sutjeske (3301) trebaju mir, ponovo!”, objavljeno je jučer na zvaničnoj Facebook stranici ovoga parka.

- -

U međuvremenu, objavljeno je kako spomenik nije ugrožen, ali jeste partizanska spomen-kosturnica.

Institut za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Hidroelektrana na Trebišnjici su obavili ispitivanje tla.

“Tlo se smirilo i spomenik je na sigurnom, a još uvijek se ne može govoriti kada će tačno početi sanacija klizišta i koliko bi vremena mogla trajati. Biće potrebno ukloniti ogromnu količinu odronjene zemlje, a onda sve vratiti u prvobitno stanje, ali je prije toga potrebno pronaći izgubljenu projektnu dokumentaciju spomen kompleksa, koja bi mnogo olakšala taj posao”, piše radiofoca.

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini i dom je posljednjoj prašumi u Europi. Štoviše, najviši vrh planine Maglić (2386) također se nalazi unutar nacionalnog parka i u isto vrijeme je i najviši vrh u čitavoj državi. Sutjeska je inače poznata široj javnosti kao mjesto odvijanja bitke na Sutjesci iz 1943. za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Najnovije

Predsjednik Sindikata policijskih službenika pozvao Katicu da se ne miješa u operativni rad policije

Inicijativa zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Arijane Memić kojom traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima u...