Izložba umjetničkih djela Taiba Kovača u Centru za kulturu Dobrinja

Preporučujemo

Posjetioci Centra za kulturu Dobrinja – vila Hadžihalilovića u narednih sedam dana imat će priliku pogledati umjetnička djela bh. slikara Taiba Kovača, gdje je izloženo oko trideset njegovih radova, od pejzaža do portreta, rađenih u tehnikama ulje na platnu, akvarela, akrila na platnu i suhog pastela.

Izložba je otvorena, u ponedjeljak, 26. augusta, uz prisustvo velikog broja posjetilaca, a o samom autoru i nastanku njegovih umjetničkih djela govorila je Senada Kadribašić, književnica i slikarka.

- -

Taib Kovač član je Udruženja bosanskih umjetnika. Rođen je 1959. godine, u mjestu Tjentište, Općina Foča. Od 1973. godine živi i radi u Sarajevu. Od svoje mladosti pokazivao je ljubav prema umjetnosti, ali se posebno isticao talenat i sklonost prema slikarstvu. Životne prilike, učinile su da jedno vrijeme Kovačeva kreativnost sačeka  i napravi pauzu. Tek nakon završetka radnog vijeka i ranog penzionisanja, ponovo se aktivirala ljubav prema kreativnom izražaju i jaka želja da se aktvnije posveti slikarstvu.

U posljednjih nekoliko godina Taib Kovač aktivno slika, a dominantne tehnike su slikanje na platnu i akvareli. Teme koje prevladavaju u Taibovom radu su urbane tematike, sa fokusom na monumentalne građevine iz bosanskohercegovačkog kulturnog nasljeđa.

Izložba se može pogledati radnim danima od devet do 17 sati.

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...