Studenti iz Mostara, Sarajeva i Banje Luke pobunili se protiv Ministarstva vanjskih poslova: Poništiti javni konkurs

Preporučujemo

Studenti političkih nauka iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke pismom su se pobunili protiv načina i uvjeta koje je u nedavno objavljenom konkursu postavilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Njihovo pismo objavljujemo u nastavu.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, putem Agencije za državnu službu BiH, dana 22. januara 2018. godine objavilo je javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, i to za sljedeće pozicije: III sekretar u Odsjeku za radno-pravnu zaštitu, II sekretar u Odsjeku za ekonomsku diplomaciju, III sekretar u Odsjeku za Aziju i Afriku, II sekretar u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, I sekretar u Odsjeku za vizno-putovničke poslove te Viši stručni saradnik za arhiv i dokumentaciju u Odsjeku za opće poslove, arhiv i dokumentaciju.

- -

Osim za II sekretara u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, gdje je potrebno imati završen pravni fakultet, za pozicije u Ministarstvu dovoljno je imati “završen fakultet”, što je dakako opšti uvjet za sve državne službenike, u skladu s čl. 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, dok se posebni uvjeti u smislu obrazovanja ne traže.

Članak 9. st. 5. Pravilnika o karakteru i sadržaju javnoga oglasa, načinu provođenja intervjua i obrascima za provođenje intervjua propisuje da se “opisi poslova po pravilu preuzimaju iz akta o unutarnjoj organizaciji institucije, kao i posebni uvjeti u pogledu vrste usmjerenja visokoga obrazovanja, (…), kao i drugih posebnih uvjeta koje mora ispuniti kandidat prema propisu o unutrašnjoj organizaciji institucije.”

Pitamo se, zašto Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH nije javno objavljen, tj. dostupan na službenim stranicama Ministarstva? Ne umanjujući vrijednost bilo čijega obrazovanja, pitamo se može li kao kriterij za prijem u Ministarstvo vanjskih poslova, i to na poziciju III sekretara u Odsjeku za Aziju i Afriku, biti diploma Agronomskoga, Tekstilnoga, Šumarskoga ili, pak, Rudarskoga fakulteta?

Istodobno, diplomci fakulteta političkih nauka u Bosni i Hercegovini nemaju priliku raditi u struci. Upravo oni, akademski građani koji imaju diplome međunarodnih odnosa i diplomatije, kao i sve kompetencije koje su tražene za poslove državnih službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, nemaju priliku dokazati vlastito znanje u praksi.

- -

Podsjećamo, 30. decembra 2016. godine u Banjoj Luci održan je sastanak predstavnika studentskih organizacija fakulteta političkih nauka u BiH s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, također zbog diskriminacije diplomaca s navedenih fakulteta. Na tom sastanku, ministar Crnadak obećao je saradnju Ministarstva na čijem je čelu s fakultetima političkih nauka u BiH, ali do danas se ništa nije promijenilo, a javni oglas zbog kojega smo prisiljeni ponovno reagirati nije ohrabrujući u tom smjeru.

Ovim putem pozivamo ministra vanjskih poslova BiH da navedeni javni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uvjete u pogledu vrste usmjerenja visokoga obrazovanja za navedene funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH”, stoji u pismu studenata koje potpisuju Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka Sarajevo “SPONA”, Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Banja Luka i Udruga “Hrvatski studentski politološki forum” Mostar”, navodi jabuka.tv.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...